Peskov spune că Josep Borrell este anulat ca diplomat, după ce a afirmat despre Rusia că este "stat fascist"

Josep Borrell, şeful serviciului de politică externă al UE, a numit Rusia stat fascist. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, a reacţionat rapid. 

Şeful serviciului de politică externă al UE, Josep Borrell, care a numit Rusia "stat fascist", se anulează complet ca diplomat, cu astfel de cuvinte, a declarat secretarul de presă al preşedintelui Rusiei, Dmitri Peskov.

"Prin astfel de declaraţii, domnul Borrell se anulează complet ca diplomat. Desigur, de acum înainte, niciuna dintre judecăţile sale despre Rusia şi relaţiile cu aceasta nu poate avea caracter relevant" - a declarat reprezentantul Kremlinului.

Luni, în timpul unui discurs susţinut prin link video în cadrul conferinţei interparlamentare a Parlamentului European, de la Praga, răspunzând la întrebările deputaţilor europeni care i-au cerut "acţiuni concrete împotriva Rusiei", Josep Borrell a început să vorbească spaniola natală şi, potrivit traducerii oficiale în engleză, a rostit o frază despre absenţa "unui plan concret privind modul de înfrângere a Rusiei fasciste şi a regimului său fascist".

Potrivit afirmaţiilor diplomatului, sarcina lui este "mai modestă - să ajute Ucraina prin eforturi comune" şi "să aplice efectiv sancţiunile adoptate de Consiliul UE". La rândul său, secretarul de presă al lui Borrell, Peter Stano, a declarat, ulterior, pentru TASS că Borrell, prin aceste cuvinte despre "Rusia fascistă", "a făcut doar o referire la declaraţia unuia dintre membrii Parlamentului, care (în timpul discuţiei) a folosit această expresie".

Potrivit lui Stano, Înaltul Reprezentant al UE însuşi "nu a numit Rusia aşa", scrie Rador. 

Moscova: Pe termen lung, reducerea tensiunilor în relaţia cu Occidentul este inevitabilă

Kremlinul se aşteaptă ca relaţiile să revină la normal la un moment dat între Rusia şi Occident în pofida tensiunilor istorice existente în prezent, potrivit unei declaraţii făcute duminică de purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, informează dpa.

"Orice confruntare se încheie cu o diminuare a tensiunilor şi fiecare situaţie de criză se încheie la masa negocierilor", a declarat Peskov pentru televiziunea rusă de stat, afirmaţii preluate de agenţia de ştiri Interfax.

"Aşa va fi şi de data aceasta". Probabil că nu se va întâmpla prea rapid, dar se va întâmpla, a declarat el în cadrul programului de televiziune "Moscova. Kremlin. Putin".

Declaraţia este făcută în contextul în care Rusia continuă să suporte sancţiuni occidentale fără precedent, impuse după începerea invaziei sale în Ucraina pe 24 februarie.

Dmitri Peskov a adăugat că Rusia susţine armonia internaţională bazată pe respect şi beneficii reciproce şi a acuzat SUA, fără a le numi direct, că au adoptat o abordare de tip cowboy.

Chiar şi înainte de declanşarea războiului, relaţiile dintre Rusia şi ţările occidentale erau puternic tensionate, notează dpa.

Ambasadorul SUA la Moscova a părăsit definitiv Rusia

Ambasadorul în Federaţia Rusă, John J. Sullivan, şi-a încheiat mandatul ca reprezentant al SUA şi a părăsit astăzi Moscova, a transmis ambasada, potrivit AFP. John Sullivan a fost numit ambasador la Moscova în decembrie 2019.

După plecarea sa (din Rusia), el va pune capăt carierei sale în funcţia publică, desfăşurată timp de patru decenii şi sub cinci preşedinţi americani, adaugă acelaşi comunicat. În vârstă de 62 de ani, Sullivan a fost secretar de stat adjunct în preşedinţia lui Donald Trump şi a ocupat mai multe funcţii înalte în ministerele Justiţiei, Apărării şi Comerţului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel