Paul Stănescu, anunț de ultimă oră

Paul Stănescu
Paul Stănescu

Ministrul Paul Stănescu a anunțat că peste 5,7 milioane de hectare de teren agricol din zone rurale vor fi înregistrate până în anul 2023 printr-un proiect semnat miercuri la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), în valoare de 1,4 miliarde de lei, mare parte bani europeni, şi la care va participa şi Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

"Proiectul se încadrează în categoria proiectelor majore, asumate prin programul de guvernare şi finanţat din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, axa prioritate 11. Ce spune această axă: extinderea geografică a sistemului de înregistrare a proprietăţilor din cadastru şi carte funciară, prioritatea de investiţii 11.1 - consolidarea capacităţii instituţionale şi o administraţie publică eficientă. Obiectivul acestui proiect este înregistrarea sistematică a 5,758 milioane de hectare de teren, cu construcţii sau fără construcţii, din 660 unităţi administrativ-teritoriale situate în cele şapte regiuni mai puţin dezvoltate ale României, regiunea de dezvoltarea Bucureşti-Ilfov fiind neeligibilă. Termenul de finalizare a acestor lucrări este anul 2023", a explicat ministrul Dezvoltării, Paul Stănescu, într-o conferinţă de presă.

Implementarea proiectului în cele şapte regiuni este determinată de caracteristicile acestora

"Şi anume, ca zone rurale expuse social, precum şi de importanţa lor pentru proiectele de infrastructură, de dezvoltare socială şi de mediu şi alte proiecte. Valoarea proiectului este de 1,4 miliarde de lei (312.891.155 euro), dintre care 265.957.482 euro sunt fonduri externe nerambursabile de la UE şi 47.933.673 euro cofinanţare de la bugetul de stat", a spus el.

Obiectivele proiectului

Stănescu a enumerat şi obiectivele proiectului, respectiv "asigurarea securităţii juridice şi transparenţa drepturilor reale referitoare la proprietăţile rurale din zonele ţintă, inclusiv proprietăţile statului", care vor fi înregistrate în Sistemul Integrat de Cadastru şi Carte Funciară, gestionat de ANCPI.

"Proiectul este în acord cu programul naţional de cadastru (....) precum şi cu strategia naţională de dezvoltare durabilă a României 2013-2020-2030. Prin proiect sunt vizate trei componente: înregistrarea sistematică a imobilelor din zonele rurale selectate, îmbunătăţirea serviciilor de înregistrare a imobilelor şi managementul proiectului. Toate cele trei componente vor fi implementate de ANCPI, beneficiar şi lider de proiect în parteneriat cu cele 40 de oficii de cadastru şi publicitate imobiliară şi cu Centrul naţional de cartografie", a afirmat ministrul Dezvoltării Regionale.

Stănescu a menţionat, totodată, că prin acest proiect se doresc atinse două obiective.

"Finalizăm procesul de înregistrare gratuită a tuturor imobilelor din România. În al doilea rând, facem ce am promis. Adică, obiectivul programului de guvernare privind creşterea procentului de proprietăţi cadastrate este atins. În plan concret, prin acest proiect rezolvăm problema suprapunerii imobilelor, vom ajunge să avem o imagine cât mai exactă cu privire la drepturile de proprietate la nivel naţional şi, poate cel mai important lucru, este eficienţa şi transparenţa tranzacţiilor pe piaţa imobiliară", a adăugat ministrul.

El a punctat că programul naţional de cadastru şi carte funciară este complex şi că prin programul de guvernare coaliţia şi-a asumat ca până-n 2020 "tot ce înseamnă terenuri finanţate prin APIA cu bani europeni de la toţi fermierii, aproximativ 10 milioane de hectare", să fie cadastrate.

'Pentru implementarea programului vor fi angajate 600 de persoane cu contracte de muncă determinată'

La rândul său, şeful ANCPI, Codruţ Ştefănescu, a arătat că în baza celor aproximativ 313 milioane de euro alocaţi prin contractul de finanţare încheiat cu Comisia Europeană se va reuşi înregistrarea în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară a 5,8 milioane de hectare.

"Astăzi avem contractate sau înregistrate în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară aproximativ 75% din terenurile care sunt supuse subvenţiilor APIA, adică aproximativ 75% din cifra de 9.850.000 hectare teren agricol. Avem, de asemenea, în jur de 2.400 de contracte de prestări servicii cu primăriile din România, ceea ce ne face să credem că până-n 2020 vom termina această cadastrare a terenurilor agricole, iar până-n 2023 estimăm să terminăm toate imobilele, inclusiv clădirile, inclusiv locuinţele din România. Estimarea noastră este de 40 de milioane de imobile la nivelul ţării şi astăzi avem undeva la 30 şi ceva la sută intabulate", a mai declarat Ştefănescu.

Ministrul Paul Stănescu a semnat, miercuri, la sediul MDRAP, alături de şeful ANCPI, contractul privind "Creşterea gradului de acoperire şi incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în zonele rurale din România", finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel