EXCLUSIV  Parlamentul European, vot drepturi de autor. Ficeac: Ce înseamnă pentru americani

Parlamentul European
Parlamentul European

Scenaristul Bogdan Ficeac, care este și directorul general al Societății pentru Drepturi de autor în Cinematografie DACIN - SARA, a dezvăluit pentru DCNews mecanismul piratării operelor pe internet, chiar și în condițiile protejării dreptului de autor.

Internetul nu a avut nicio grijă cu copyright-ul, până la recenta decizie a Parlamentului European privind protejarea drepturilor de autor.

A fost o bătălie foarte mare în Parlamentul European pe copyright și pe piața digitală, pentru o nouă directivă pe piața copyright-ului pe piața unică digitală, pentru că de fapt apărătorii creatorilor din Uniunea Europeană, europarlamentarii noștri, se băteau cu marii giganți americani: cu Google, cu Youtube... cu 'monștri' care au avut un lobby extrem de puternic - am văzut multe articole care militau pentru libertatea de expresie, înlăturarea cenzurii și, în mod cu totul ciudat, a unor organizații care au fost implicate și în manifestările de stradă recente din București”, a spus el.

Lobby-ul american luptă pentru libertatea de expresie și pentru înlăturarea cenzurii. Pentru ei asta înseamnă libertatea de a pirata operele (...)”, a relatat Bogdan Ficeac într-un interviu pe care vă invităm să-l ascultați mai jos, în care scenaristul devoalează mecanismele piratării și a luptei pentru drepturile de autor:

VIDEO

Vot crucial

Europarlamentarii au votat miercuri în favoarea extrem de sensibilei reforme în domeniul drepturilor de autor, obiectul unei bătălii fără precedent între artişti şi editori de presă pe de o parte, şi giganţii din digital şi activişti pentru libertate pe internet pe de altă parte, informează AFP.

Reuniţi în plen la Strasbourg, europarlamentarii au aprobat noua versiune a textului respins la 5 iulie, care a creat un nou "drept conex" pentru editorii de presă.

Dintre cei 703 de europarlamentari prezenţi, 438 au votat în favoarea textului, 226 împotriva lui şi 39 s-au abţinut.

Vezi și: Filme românești 'la export'. Ficeac: ”Acum vindem mai multe...”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel