Părintele Jean Baptiste Robin, o figură a Bisericii Greco-Catolice a murit. Vezi povestea francezului venit în România

Jean-Baptiste Robin, în stânga imaginii, în cadrul unei expoziții de icoane pe lemn de la Blaj
Jean-Baptiste Robin, în stânga imaginii, în cadrul unei expoziții de icoane pe lemn de la Blaj

Părintele Jean Baptiste Robin a murit. Pustnic în Africa, în munții Pirinei sau în Haiti, călugărul francez se stabilise la Blaj, acolo unde fusese hirotonit drept preot al Bisericii Greco-Catolice.

"În seara zilei de joi 31 iulie 2014, Părintele Jean Baptiste Robin, primul Rector al Sanctuarului Arhiepiscopal Major de la Cărbunari, s-a întors în casa Tatălui ceresc. Călugărul de origine franceză, Jean Baptiste Robin, a vieţuit ca pustnic în Sanctuarul de la Cărbunari închinat Fecioarei Săracilor (Blaj), în cinstea Aparițiilor Preasfintei Fecioare Maria de la Banneux (Belgia), nutrind o mare dragoste faţă de Biserica Greco-Catolică din România. Bunul Dumnezeu să-l odihnească şi să-l fericească de vederea chipului Său", se arată într-un mesaj postat pe site-ul ecommunio.ro.

Absolvent al Facultăţii de litere, în 1974, pleacă în Africa, în Burkina Faso. Aici îl descoperă pe Dumnezeu, având ca model pe celebrul călugăr francez Charles de Foucault, care a pustinicit în Sahara. Acesta i-a fost model şi ajutor în descoperirea valorilor vieţii pustniceşti şi a minunii contemplaţiei. După un timp, revine în Franţa, dar îndată se hotărăşte să plece în Haiti, unde se întăreşte în hotărârea de a deveni monah. Întors în Franţa, intră în ordinul călugăresc al benedictinilor, din care se retrage pentru a trăi autentica viaţa de sihastru."

Citește și: SUA: Libertatea religioasă din România este încălcată de unii preoți

"Pustniceşte în Munţii Pirinei timp de 14 ani, unde descoperă tainele picturii bisericeşti. În anul 1999 trăieşte o experienţă deosebită. La auzul aclamaţiilor mulţimii credincioşilor adunaţi la Sfânta Liturghie celebrată de Papa Ioan Paul al II-lea cu ocazia vizitei în România, 'Unitate! Unitate!' fratele Jean-Baptiste se hotărăşte să vină în ţara noastră. După câteva popasuri prin felurite locuri, se hotărăşte să rămână la Cărbunari. M-am bucurat şi l-am binecuvântat pentru această hotărâre.

În 2004, în cadrul Sfintei Liturghii celebrate în Catedrala Mitropolitană Sfânta Treime din Blaj, Înaltpreasfinţia Sa Lucian Mureşan, Mitropolitul Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, l-a hirotonit întru preoţie pe diaconul Jean-Baptiste Robin, călugăr pustnic de origine franceză, stabilit la Blaj, scria site-ul catholica.ro. (Sursa: realitatea.net)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel