Părintele Jean Baptiste Robin, o figură a Bisericii Greco-Catolice a murit. Vezi povestea francezului venit în România

Jean-Baptiste Robin, în stânga imaginii, în cadrul unei expoziții de icoane pe lemn de la Blaj
Jean-Baptiste Robin, în stânga imaginii, în cadrul unei expoziții de icoane pe lemn de la Blaj

Părintele Jean Baptiste Robin a murit. Pustnic în Africa, în munții Pirinei sau în Haiti, călugărul francez se stabilise la Blaj, acolo unde fusese hirotonit drept preot al Bisericii Greco-Catolice.

"În seara zilei de joi 31 iulie 2014, Părintele Jean Baptiste Robin, primul Rector al Sanctuarului Arhiepiscopal Major de la Cărbunari, s-a întors în casa Tatălui ceresc. Călugărul de origine franceză, Jean Baptiste Robin, a vieţuit ca pustnic în Sanctuarul de la Cărbunari închinat Fecioarei Săracilor (Blaj), în cinstea Aparițiilor Preasfintei Fecioare Maria de la Banneux (Belgia), nutrind o mare dragoste faţă de Biserica Greco-Catolică din România. Bunul Dumnezeu să-l odihnească şi să-l fericească de vederea chipului Său", se arată într-un mesaj postat pe site-ul ecommunio.ro.

Absolvent al Facultăţii de litere, în 1974, pleacă în Africa, în Burkina Faso. Aici îl descoperă pe Dumnezeu, având ca model pe celebrul călugăr francez Charles de Foucault, care a pustinicit în Sahara. Acesta i-a fost model şi ajutor în descoperirea valorilor vieţii pustniceşti şi a minunii contemplaţiei. După un timp, revine în Franţa, dar îndată se hotărăşte să plece în Haiti, unde se întăreşte în hotărârea de a deveni monah. Întors în Franţa, intră în ordinul călugăresc al benedictinilor, din care se retrage pentru a trăi autentica viaţa de sihastru."

Citește și: SUA: Libertatea religioasă din România este încălcată de unii preoți

 

"Pustniceşte în Munţii Pirinei timp de 14 ani, unde descoperă tainele picturii bisericeşti. În anul 1999 trăieşte o experienţă deosebită. La auzul aclamaţiilor mulţimii credincioşilor adunaţi la Sfânta Liturghie celebrată de Papa Ioan Paul al II-lea cu ocazia vizitei în România, 'Unitate! Unitate!' fratele Jean-Baptiste se hotărăşte să vină în ţara noastră. După câteva popasuri prin felurite locuri, se hotărăşte să rămână la Cărbunari. M-am bucurat şi l-am binecuvântat pentru această hotărâre.

În 2004, în cadrul Sfintei Liturghii celebrate în Catedrala Mitropolitană Sfânta Treime din Blaj, Înaltpreasfinţia Sa Lucian Mureşan, Mitropolitul Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, l-a hirotonit întru preoţie pe diaconul Jean-Baptiste Robin, călugăr pustnic de origine franceză, stabilit la Blaj, scria site-ul catholica.ro. (Sursa: realitatea.net)

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play


Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


nxt.201
YesMy