Parchetul ÎCCJ s-a ales cu o sesizare la CSM. Vezi de ce

Nesoluționarea plângerilor referitoare la presupusele fraude de la alegerile prezidențiale din 2009 a determinat  Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) să depună la CSM, luni, o sesizare împotriva  Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

[caption id="attachment_216764" align="alignleft" width="310"] Foto: Mediafax[/caption]

 Reprezentanţii FACIAS susţin că ar exista peste 12.000 de plângeri depuse de cetăţenii români care semnalau fraudele comise la alegerile prezidenţiale din 2009 care nu au fost soluţionate.

 În sesizarea către CSM, FACIAS solicită CSM "să verifice motivele pentru care Parchetul a trecut cu vederea şi a tergiversat soluţionarea miilor de plângeri privind frauda electorală semnalată la acea vreme de toate partidele politice, presă şi analişti politici, susţinută de numeroase probe şi sute de exemple".

 FACIAS mai susţine în sesizare că "printre <aberaţiile> de fraudă electorală, intens mediatizate, s-au aflat atunci CNP-uri ale unor persoane care urmau să se nască sau persoane decedate care s-au prezentat la vot". Reprezentanţii FACIAS mai susţin că "potrivit estimărilor, în total, au existat peste 80.000 de voturi suspecte de fraudă".

 Reprezentanţii FACIAS precizează în comunicatul remis luni că plângerea depusă la CSM apare in contextul în care, "spre deosebire de anul 2009, astăzi procurorii din România dovedesc o preocupare autentică, solidă şi imediată, pentru procesul electoral, confiscând listele electorale în baza unor suspiciuni mult mai puţin documentate decât în 2009".

 În opinia FACIAS, aceste "încălcări grave ale legii" ar fi trebuit cercetate şi soluţionate conform legislaţiei în vigoare. Reprezentanţii FACIAS mai susţin că au cerut "direct Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", cu câteva zile în urmă, să analizeze plângerile depuse, dar si alte aspecte care vizau nereguli referitoare la alegerile prezidenţiale din 2009, însă Parchetul a refuzat să le înregistreze cererea întrucât nu este de competenţa acestei instituţii.

 FACIAS s-a plâns şi de această problemă în sesizarea către CSM, susţinând că refuzul Parchetului de a înregistra plângerea reprezintă "o încălcare a Legii 554/2004, a art.39 din Regulamentul de Ordine Interioară a parchetelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel