Pansament inteligent cu antibiotice. Grăbește vindecarea rănilor

Cercetătorii americani au dezvoltat un pansament inteligent care poate detecta o eventuală infecție, „știind” dacă e nevoie sau nu de administrarea unui antibiotic. Este capabil să accelereze vindecarea rănilor cronice. 

Există răni cronice care se vindecă foarte greu sau deloc. Pentru această problemă fără prea multe soluții, o echipă de cercetători americani oferă un dispozitiv revoluționar: un pansament inteligent care odată aplicat pe rană monitorizează permanent starea acesteia și eliberează tratamentul medicamentos potrivit. Prototipul crește considerabil șansele de vindecare în cazul rănilor grave.

Cele mai mari probleme de vindecare apar în cazul arsurilor sau traumatismelor majore. De asemenea, persoanele cu diabet sunt predispuse la răni care se vindecă greu, piciorul diabetic fiind prima cauză de amputare. 

În 90% dintre aceste răni grave, riscurile se leagă de infecția cu Stafilococ auriu (Staphylococcus aureus), potrivit sciencesetavenir.fr.

Pentru a susține procesul normal de regenerare a pielii, este nevoie de „acoperirea rapidă a rănii și formarea unei bariere contra microbilor” și de „prevenirea răspândirii infecției printr-un tratament antibiotic”, au explicat cercetătorii.

„Pansamentele actuale acoperă rana și cele mai performante eliberează pasiv unele substanțe medicamentoase”, dar nu furnizează informații despre procesul de cicatrizare. 

Noul pansament inteligent analizează pH-ul și temperatura pielii, indicatori ai inflamației și infecției, iar în funcție de rezultate furnizează tratamentul adaptat. 

În caz de infecție, pH-ul urcă peste 6,5, în timp ce în faza de cicatrizare se menține între 5,5 și 6,5. 

Temperatura crește rapid în cazul inflamației, semn că procesul de vindecare este în curs. 

Pansamentul inteligent este cuplat la un microprocesor, care analizează datele provenite de la senzori și eliberează antibioticul potrivit. Cu excepția microprocesorului, care este reutilizabil, celelalte componente sunt de unică folosință, fiind accesibile ca preț. 

Pansamentul inteligent se află în prezent în stadiul testării preclinice. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel