EXCLUSIV  OUG 6/2016 Prună, respingere. Avocatul Sergiu Andon, despre decizia lui Dragnea

Avocatul Sergiu Andon apreciază că, după respingerea în Parlament a celebrei ordonanţe "Prună", care dădea dreptul SRI să se implice în cercetările penale, cei afectaţi de efectele acestei reglementări ar putea cere revizuirea în instanţă a hotărârii judecătoreşti. 

Avocatul Sergiu Andon a explicat, pentru DC News, care ar fi, din punct de vedere juridic, măsura care ar putea fi luată după respingerea în Parlament a ordonanţei "Prună", care conferea SRI calitatea de organ de cercetare penală, astfel încât efectele produse de aceasta în perioada în care a fost în vigoare să fie anulate. 

„Varianta este adăugarea unei prevederi care să permită introducerea cererii de revizuire de către cei interesaţi. Adică nu începe statul să facă inventarul tuturor dosarelor pentru că s-ar bloca tot sistemul. La cererea celor interesaţi, într-un anume termen, să se poată deschide o procedură de revizuire a hotărârilor date şi instanţa competentă, prin procedura de revizuire, să ia dosarul şi să analizeze în ce măsură implicarea SRI-ului a influenţat soluţia. Şi nu e complicat.

De regulă, în asemenea cazuri, situaţia e simplă: în rechizitoriu se spune ’proba cutare şi cutare este material oferit de SRI’, şi atunci se inventariază ce probe au fost şi ce nu au fost. Deci aceasta ar fi soluţia normală. Teoretic, se poate spune că efectele nu sunt în trecut ci în viitor, adică se crează o posibilitate ca, de acum încolo, să există această procedură de revizuire”, a explicat avocatul Sergiu Andon. 

„Reforma justiţiei este necesară"

În altă ordine de idei, Sergiu Andon apreciază că reforma justiţiei este o măsură necesară, însă aceasta nu poate face subiectul unui referendum. Răspunsul avocatului Andon vine în contextul în care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că se gândeşte la varianta organizării unui referendum privitor la legile justiţiei. 

„Reforma justiţiei este necesară, dar nu ţine de referendum. Ce să zică poporul legat de asta? Nu e o problemă punctuală. Reforma este necesară dar e una mai mult de ordin organizatoric”, a zis avocatul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel