Ora de vară 2022. Când se schimbă ora. Ziua în care ceasurile se dau cu o oră înainte

ORA DE VARĂ 2022. România va trece la ORA DE VARĂ duminică, 27  martie. Vezi ce trebuie să știi, de la efecte adverse și istoricul acestei schimbări. 

ORA DE VARĂ 2022. România este una dintre puținele țări ale lumii care prezintă două fusuri orare ce se schimbă în funcție de perioada anului și de anotimp. Astfel, există ora de vară prin care lumina zilei este mai mult timp pe cer și ora de iarnă prin care ziua este mai scurtă.

ORA DE VARĂ 2022. Scopul acestei schimbări este acela de a folosi cât de mult posibil lumina solară, însă anumiți experți susțin că „datul ceasului” poate avea consecințe devastatoare din punct de vedere al sănătății pe termen lung. Iată momentul exact când se dă ceasul în 2022 și ce trebuie să știi despre acest lucru.

ORA DE VARĂ 2022. Duminică, 27 martie, 2022, ora 03:00 va deveni ora 04:00, se va face trecerea de la fusul orar EET la cel EEST, iar timpul de compresie în ore se va muta de la GMT2 la GMT3, duminică devenind cea mai scurtă zi a anului.

ORA DE VARĂ 2022. Trecerea la ora de vară se face în preajma echinocțiilor de primăvară, când ziua este egală cu noaptea. Acest lucru se face într-o noapte de sâmbătă spre duminică, ca să existe o adaptare a organismului la ora nouă.

ORA DE VARĂ 2022. Scopul trecerii la ora de vară este de a ne bucura mai mult de lumina naturală a zilei. Trecerea la ora de vară adaugă o oră de lumină zilei. Acest obicei ajută la economisirea energiei electrice. De-a lungul vremii, această schimbare a creat multe controverse, iar unii experți susțin că schimbarea orei ar crea unele probleme de sănătate.

ORA DE VARĂ 2022. Efectele schimbării orei

ORA DE VARĂ 2022. Majoritatea oamenilor se adaptează cu uşurință la schimbarea orei, modificările adaptive ale organismului făcându-se complet în circa cincisprezece zile. Particularităţile fizice şi psihice individuale influenţează însă modul cum se realizează această adaptare. În fiecare an mulți pacienţi ajung la urgențe cu o simptomatologie polimorfă, mergând chiar până la agravarea sau decompensarea unor afecţiuni. Unele pot fi chiar periculoase, precum creșterea riscului de infarct sau a celui de suicid.

a) riscul de infarct crește cu 5-10%, timp de trei zile după schimbarea orei. Sunt afectate în special persoanele tinere, active profesional;

b) Totodată creşte riscul suicidar timp de două săptămâni de la modificarea orei, în special la depresivi şi la cei cu vulnerabilități psihoemotionale.

ORA DE VARĂ 2022. Modificarea orei de trezire duce la un stres la care organismul reacţionează prin creșterea activităţii sistemului nervos simpatic şi a nivelului citokinelor proinflamatorii determinând modificări”, a mai explicat Tudor Ciuhodaru. 

ORA DE VARĂ 2022. Alte efecte ale schimbării orei sunt: modificări cardiovasculare manifestate prin variaţii ale tensiunii arteriale şi variate tulburari de ritm cardiac și modificări ale calității somnului (insomnie, somnolenţă), astenie, apatie, anhedonie, agitaţie, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare şi memorie, cefalee, vertij, moficarea apetitului (inapetenţă sau bulimie), până la dereglari afective sezoniere şi ideaţie suicidară.

ORA DE VARĂ 2022. Ora de vară, în istorie

ORA DE VARĂ 2022. În 1932 a fost introdusă pentru prima dată ora oficială de vară. În fiecare an, până în 1939, s-a făcut această schimbare, în prima duminică din aprilie, la ora 00:00 și prima duminică din octombrie, la ora 01:00 (ora locală). Cu toate acestea, între 1941 și 1979, s-a renunțat la ora de vară, până când România a semnat Convenția fusurilor orare, amintește stiridecluj.ro. În 1997, s-a dat Ordonanța 20/1997 cu privire la stabilirea orarului de vară și a orei oficiale de vară pe tot teritoriul țării noastre.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel