O țară baltică reintroduce serviciul militar. Vezi care sunt condițiile

Sursă foto: Pexels (Jakson Martins)
Sursă foto: Pexels (Jakson Martins)

Una dintre țările Baltice, nu la mare distanță de România, va reintroduce serviciul militar obligatoriu.

Letonia intenţionează să reintroducă serviciul militar obligatoriu ca reacţie la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, relatează dpa și Agerpres. Guvernul ţării baltice, care este membră a UE şi NATO, a susţinut marţi o propunere prezentată de Ministerul Apărării, care urmează să elaboreze un proiect de lege în acest sens.

Potrivit proiectului, serviciul militar urmează să fie introdus din 2023. Bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani urmează să fie înrolaţi - iniţial pe bază de voluntariat, însă ulterior şi în mod obligatoriu.

Femeile se pot înrola ca voluntari

Femeile din aceeaşi grupă de vârstă vor putea să se înroleze ca voluntari pentru o pregătire militară de 11 luni. Proiectul de lege urmează să fie supus aprobării parlamentului.

Letonia, care are graniţe cu Rusia şi Belarus, a eliminat serviciul militar obligatoriu în 2007 şi a transformat forţele sale militare într-o armată profesionistă susţinută de o forţă formată din voluntari.

Fake News cu liste cu românii apţi de armată

Ministerul Apărării Naţionale avertizează asupra unor ştiri false cu liste care ar fi întocmite cu românii apţi de serviciu militar. "Revin știrile false cu privire la pregătirile pentru recrutarea cetățenilor

Vă semnalăm apariția unor materiale de presă care, în baza unui document intern al Primăriei Capitalei acreditează ideea că instituția ar realiza o listă a tuturor cetățenilor care au obligații militare.

Documentul citat nu reprezintă o dovadă a unor așa-zise demersuri pentru identificarea bucureștenilor cu obligații militare, ci face referire doar la personalul din cadrul Primăriei Generale.

Adresa în discuție pune în aplicare o serie de prevederi legale, dispuse de Legea nr.477 din 2003 privind pregătirea economiei naționale și a teritoriului pentru apărare (art. 29), ale HG nr. 1204 din 2007, privind asigurarea forței de muncă necesare pe timpul stării de asediu, la mobilizare și pe timpul stării de război (art. 1), precum și ale Legii nr. 446 din 2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare (art. 21)”... Citește continuarea AICI

Vladimir Putin a semnat legea privind eliminarea limitei de vârstă pentru serviciul militar

Președintele rus Vladimir Putin a semnat o lege prin care este eliminată limita de vârstă pentru încheierea primului contract de serviciu militar. Textul legii este publicat pe portalul oficial de internet al informațiilor juridice, scrie Interfax.

Anterior, în nota explicativă a legii, distribuită în Duma de Stat, s-a remarcat că „pentru utilizarea armelor de precizie, exploatarea armelor și a echipamentelor militare, este nevoie de specialiști de înaltă profesie”, iar aceștia, de regulă, devin astfel la vârsta de 40-45 de ani.

Până acum legea prevedea că cetățenii cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani au dreptul de a încheia primul contract de serviciu militar, iar cetățenii străini, dacă au vârsta între 18 și 30 de ani. Odată cu semnarea de către Putin a acestei noi legi, limita superioadă de vârstă pentru serviciul militar va fi eliminată.

Implementarea legii va contribui la „atragerea de specialiști în specialități populare, legate în primul rând de civili (suport medical, inginerie, întreținere, operare, comunicații) pentru serviciul militar în cadrul unui contract”, se arată în document. Vezi știrea integrală AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel