O tânără de 19 ani, record de vârstă la zborul în jurul lumii. 51.000 de km în 4 luni

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Zara Rutherford, o tânără în vârstă de doar 19 ani, a devenit cea mai tânără femeie care a reuşit să facă înconjurul lumii la bordul unui avion. 

Călătoria ei a durat, însă, cu două luni mai mult decât era planificat, după ce a stat blocată o lună în Nome, Alaska, dar şi 41 de zile în Rusia. 

"E ceva incredibil, nu reuşesc să procesez totul încă. Sunt bucuroasă că am acceptat provocarea asta, să zbor 51.000 km. Cea mai grea parte a fost zborul deasupra Siberiei. Îmi era extrem de frig, iar dacă motorul s-ar fi blocat, eram la ore distanţă de oricine m-ar fi putut salva. Nu cred că aş fi supravieţuit. Acum, abia aştept să povestesc experienţa mea şi să încurajez alţi oameni să facă ceva nebunesc o dată în viaţă. Dacă aveţi vreo oportunitate, nu o rataţi", a explicat Zara pentru BBC

Zborul în jurul lumii a inclus opriri în peste 60 de ţări de pe 5 continente şi a început pe 18 august 2021. Tânăra, ai cărei părinţi sunt ambii piloţi de avion, a spus că speră să inspire şi alte fete să meargă spre meserii STEM (ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematică). 

Înainte de ea, recordul pentru cea mai tânără femeie pilot care făcuse înconjurul lumii era deţinut de Shaesta Waiz, o americancă de 30 de ani. La bărbaţi, recordul este al unui tânăr de 18 ani. 

Probleme cu viza în Rusia 

 

Călătoria trebuia să dureze doar trei luni, dar problemele meteo au întârziat-o, motiv pentru care viza pentru Rusia a expirat. Chiar şi după ce a primit viza nouă pentru a survola spaţiul aerian al Rusiei, tânăra a trebuit să mai aştepte alte 3 săptămâni înainte să traverseze Strâmtoarea Bering. 

Într-un video postat pe pagina sa de Instagram, tânăra spunea că "sunt -18 grade Celsius, iar mâinile îmi sunt îngheţate. Stau şi aştept de o lună aici (n.r. în Alaska). Dar mă ţin ocupată, am aplicat la universităţi, îngrijesc avionul. Vremea nu e grozavă şi nu pot pleca. Ori sunt probleme aici, ori în Rusia, de fiecare dată când mă uit pe prognoze". 

În zborul deasupra Siberiei, temperaturile au scăzut până la -35 grade Celsius la sol şi -20 grade în aer. 

A prins un cutremur în Mexic 

 

În timp ce era în Mexic, tânăra a prins şi un cutremur serios, pe care l-a simţit din camera de hotel. 

"Clădirea a început să se mişte dintr-o dată. Nu cred că am coborât vreodată scările mai repede, eram la etajul şase. Mă aşteptam ca partea cea mai periculoasă să fie în aer, nu la sol", a mai spus ea. 

Una dintre fostele sale profesoare, Jane Gandee, a declarat că "am urmărit călătoria ei cu interes şi admiraţie. De parcă zborul şi navigarea nu erau destul de provocarea, ea a trebuit să înfrunte şi vremea rea, dar şi birocraţia. Suntem foarte mândri de rezistenţa de care a dat dovadă. 50 dintre elevii noştri au fost inspiraţi de Zara şi vor să ia cursuri de pilotaj. Sunt sigură că exemplul ei va servi drept inspiraţie pentru multe femei din lume". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel