O cunoscută scriitoare a murit

Scriitoarea franceză Benoîte Groult, figură importantă a feminismului, cunoscută pentru cartea sa manifest ''Ainsi soit-elle', a murit "în somn", în noaptea de luni spre marţi, la vârsta de 96 de ani, a informat o sursă din familie.

"A murit în somn, aşa cum a vrut, fără să sufere", a declarat pentru AFP fiica ei, Blandine de Caunes.

Benoite Groult şi-a început cariera de scriitoare la 40 de ani. După ce a scris împreună cu sora ei, Flora, titlurile 'Le Journal a quatre mains', 'Le Féminin pluriel' şi 'Il était deux fois', a semnat singură în 1972 prima ei carte, 'La Part des choses'.

Trei ani mai târziu, la 55 de ani, Benoîte Groult a publicat 'Ainsi soit-elle', un eseu virulent despre condiţia femeilor. Această carte manifest a fost un mare succes de librărie, vândută într-un milion de exemplare şi tradusă în multe limbi străine.

Benoîte Groult a crescut într-un mediu intelectual şi artistic: părinţii săi frecventau artişti şi scriitori celebri precum Picasso, Picabia, Jouhandeau, Paul Morand. A lucrat întreaga sa carieră ca jurnalist, colaborând cu publicaţii precum Elle şiParents. Într-un stil alert şi franc, ea a scris apoi trei romane, printre care 'Les Trois-quarts du temps' (1983), o povestire crudă care denunţă falocraţia, apoi 'Les Vaisseaux du coeur' ("Căile inimii", 1988), o poveste de dragoste care va deveni un nou succes de librărie.

Cartea s-a bucurat de un succes imens: a fost best-seller în Franţa, iar în Germania a devenit un adevărat fenomen, vânzându-se în peste 2,5 milioane de exemplare şi figurând 4 ani la rând în topuri. A fost publicată în 18 ţări. După romanul "Căile inimii" s-a turnat în 1992 un film cu Greta Scacchi şi Vincent d'Onofrio în rolurile principale, regizat de Andrew Birkin.

În 2006, cu 'La Touche étoile', ea atacă un nou tabu, bătrâneţea şi moartea liber consimţită. "Fiecare are dreptul de a lua o decizie în momentul în care nu se mai suportă pe pământ", era de părere Benoîte Groult, adeptă a eutanasiei.

În 2008, Benoite publică cartea autobiografică 'Mon évasion' în care mărturiseşte cu oarecare detaşare că "are impresia că a trăit o interminabilă cursă cu obstacole".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel