Nicu Ștefănuță ar vrea introducerea dreptului la avort în Constituție, dar ar prefera ca el să fie garantat la nivel european

FOTO: Facebook/ Nicu Ștefănuță
FOTO: Facebook/ Nicu Ștefănuță

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță, candidat independent pentru al doilea mandat în Parlamentul European, a declarat joi, într-o conferință de presă, că ar fi vrea introducerea dreptului la avort în Constituția României, dar preferă ca acest drept să fie garantat la nivel european. 

Întrebat de presă dacă susține includerea dreptului la avort în Constituția României, Ștefănuță a răspuns: „Eu cred că nu ar fi rău, dar prefer să-l introducem la nivel european, așa încât nici femeile din Polonia să nu moară și să nu sufere. Ar fi o soluție elegantă”.

Ștefănuță a subliniat că luptă pentru drepturi civile, inclusiv dreptul la avort. „Lupt și pentru drepturi civile, de exemplu, garantarea dreptului la avort la nivel european, astfel încât România și o Românie cu extrema dreaptă la guvernare să nu-l poată schimba în veci. Aliat în această luptă este doamna senatoare din Franța, care a introdus avortul în Constituția Franței și care mă susține”, a explicat europarlamentarul.

La începutul lunii martie, Franța a devenit prima țară din lume care a înscris explicit în Constituția sa dreptul la întreruperea voluntară a sarcinii, ceea ce a stârnit nemulțumirea Vaticanului, conform AFP citat de AGERPRES. Aceasta decizie contrastează cu situația din numeroase alte țări, unde dreptul la avort este restricționat.

Accesul la avort rămâne o temă de actualitate atât la nivelul Uniunii Europene, cât și la nivel mondial. În UE, tendința generală este de liberalizare a accesului la avort, deși unele țări membre, precum Polonia și Malta, impun restricții severe femeilor care doresc o întrerupere de sarcină.

În luna aprilie, Parlamentul European a făcut un pas înainte în această problemă, adoptând o rezoluție care prevede includerea accesului la avort în Carta drepturilor fundamentale a UE, conform Reuters. Aceasta ar putea reprezenta un progres semnificativ în garantarea dreptului la avort pentru toate femeile din statele membre ale Uniunii Europene, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel