Urmărește emisiunea live


Navalnîi a înregistrat un videoclip după gratii în care își mobilizează susținătorii la un protest împotriva „războiului criminal” condus de Putin

Navalnîi a înregistrat un videoclip după gratii în care își mobilizează susținătorii la un protest împotriva „războiului criminal” condus de Putin / Foto: Facebook Alexei Navalnîi
Navalnîi a înregistrat un videoclip după gratii în care își mobilizează susținătorii la un protest împotriva „războiului criminal” condus de Putin / Foto: Facebook Alexei Navalnîi

Opoziția Rusiei a cerut miercuri proteste împotriva președintelui Vladimir Putin, după ce acesta a ordonat mobilizarea a 300.000 de rezerviști, pentru ceea ce inamicul liderului Kremlinului, Alexei Navalnîi, a declarat că este un război criminal eșuat.

Putin a ordonat miercuri prima mobilizare a Rusiei după cel de-al Doilea Război Mondial și a susținut un plan de anexare a zonelor Ucrainei, avertizând Occidentul că nu blufează când a spus că va fi gata să folosească arme nucleare pentru a apăra Rusia.

Navalnîi, cel mai proeminent lider al opoziției din Rusia, care se află în prezent în închisoare, a declarat că Putin trimite mai mulți ruși la moarte pentru un război eșuat.

„Este clar că războiul criminal se înrăutățește, se adâncește, iar Putin încearcă să implice cât mai mulți oameni în asta”, a spus Navalnîi într-un mesaj video înregistrat în închisoare și publicat de avocații săi.

„Vrea să mânjească sute de mii de oameni cu acest sânge”, a mai spus Navalnîi.

De la invazia din 24 februarie, Putin a reprimat disidența și mass-media, cu mii de arestări la proteste anti-război. Duma de Stat, controlată de partide pro-Putin, a adoptat o nouă lege care cere pedepse de 15 ani de închisoare pentru cei care distribuie „știri false” despre armată.

Grupările anti-război ale Rusiei au cerut proteste de stradă împotriva ordinului de mobilizare.

„Aceasta înseamnă că mii de bărbați ruși – tații, frații și soții noștri – vor fi aruncați în mașina de tocat carne a războiului”, a spus coaliția anti-război Vesna. „Acum războiul a venit în fiecare casă și în fiecare familie”.

Organizația a cerut rușilor să iasă miercuri în stradă în marile orașe.

În zilele de după începerea războiului, polițiștii au reprimat protestele de stradă nocturne care au reținut cel puțin 16.000 de protestatari, potrivit grupului pentru drepturile OVD-Info, notează Agerpres.

Se anunță proteste naționale în Rusia după ce Putin vrea mobilizarea parțială a sute de mii de soldați ruși în Ucraina

Mişcarea rusă "Vesna" (Primăvara, n.r.) a făcut apel la proteste naţionale în Rusia faţă de mobilizarea parţială anunţată, miercuri, de preşedintele Vladimir Putin. 

Activiştii le propun cetăţenilor să se strângă, miercuri, la ora 19:00, în centrele din oraşele lor. "Mii de bărbaţi ruşi - taţii, fraţii şi soţii noştri - vor fi aruncaţi în maşina de tocat carne a războiului. Pentru ce vor muri? Pentru ce vor vărsa lacrimi mamele şi copiii?" - se arată în apelul mişcării "Vesna".

Anterior, mişcarea respectivă a făcut apel la soldaţii ruşi să refuze să participe la război şi să se predea până la intrarea în vigoare a amendamentelor adoptate recent de Duma de Stat, care califică acest demers (predarea şi refuzul de a merge la război, n.r.) drept infracţiune, scrie Rador.

Biletele de avion dinspre Moscova către Istanbul și Erevan s-au epuizat imediat după anunțul lui Vladimir Putin de mobilizare parțială, în războiul contra Ucrainei.

Publicația rusă „Aspect” (n.r. Вёрстка) a anunțat că, la câteva minute după discursul lui Vladimir Putin, au fost cumpărate toate biletele de avion de astăzi dinspre Moscova spre Instanbul și Erevan, capitala Armeniei.

Jurnaliștii au publicat ca dovadă un print screen după site-uri de rezervare online a curselor aeriene. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel