Rușii fug din țară după anunțul lui Putin. Biletele de avion dinspre Moscova spre Istanbul și Erevan, epuizate imediat după decretarea mobilizării parțiale/ foto

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Biletele de avion dinspre Moscova către Istanbul și Erevan s-au epuizat imediat după anunțul lui Vladimir Putin de mobilizare parțială, în războiul contra Ucrainei.

Publicația rusă „Aspect” (n.r. Вёрстка) a anunțat că, la câteva minute după discursul lui Vladimir Putin, au fost cumpărate toate biletele de avion de astăzi dinspre Moscova spre Instanbul și Erevan, capitala Armeniei.

Jurnaliștii au publicat ca dovadă un print screen după site-uri de rezervare online a curselor aeriene. 

„Cum să scap de armată” și „cum să părăsesc Rusia”, cele mai populare căutări pe Google înainte de discursul în care Putin a decretat mobilizare parțială

Rusia a înregistrat o creștere a numărului de cetățeni care căutau pe Google cum să părăsească țara înainte de un discurs național anulat aseară de președintele Vladimir Putin. Existau încă de ieri speculații cu privire la mobilizarea parțială. 

Expresia „cum să părăsești Rusia” a apărut marți în căutările pe Google, înainte de mult așteptatul discurs al lui Putin, notează Newsweek. Discursul lui Putin a fost brusc reprogramat pentru miercuri, deoarece Kremlinul a semnalat că va răspunde la pierderile din Ucraina cu abordări mai agresive care i-ar putea afecta pe rușii obișnuiți.

Canalul de Telegram Mozhem Obyasnit, fondat de dizidenți ruși, a constatat că  pe Google căutările despre cum să părăsești țara au atins un vârf la ora 18:00, ora Moscovei, după ce a văzut o creștere bruscă marți mai devreme. Locuitorii teritoriului Khabarovsk, în estul îndepărtat al Rusiei, la granița cu China, au fost deosebit de interesați să plece, potrivit canalului.

„Rușilor li s-au dat 12 ore de odihnă, astfel încât Google să poată răspunde la toate întrebările, inclusiv la întrebarea - care este speranța medie de viață a unui soldat rus în Ucraina”, a scris Ministerul Apărării din Ucraina pe Twitter.

Putin se pregătește să se adreseze țării după contraatacul de succes al Ucrainei, care a recăpătat zone mari din nord-estul țării, ocupate de ruși, avansând și în sud, lângă orașul Herson.

Armata Rusiei s-a confruntat cu probleme continue de pierderi de trupe și moral scăzut, după ce s-a confruntat cu o rezistență neașteptat de puternică în Ucraina. Bursa de valori rusă a criticat marți temerile legate de scăderea exporturilor de energie și de posibilitatea unei mobilizări în masă pentru a inversa valul în Ucraina.

Legislatorii ruși au avansat marți o legislație care înăsprește pedepsele pentru soldații fugari.

Ce înseamnă mobilizarea parțială anunțată de Putin? 300.000 de militari în rezervă vor răpunde la apel

Vladimir Putin a ținut un discurs național în care a anunțat mobilizarea parțială a forțelor în Rusia. El a spus că armata se confruntă cu operațiunile militare ale colectivului vestic pe o linie de front de peste 1.000 km, în Ucraina.

În cadrul discursului său, Putin a declarat că Rusia are nevoie de voluntari care să lupte alături de armata rusă profesionistă. Aceștia vor fi tratați la fel, inclusiv cu plăți și garanții sociale.

Putin susține că „mobilizare este parțială, subliniez că este o mobilizare parțială”. Doar cei care sunt în rezervă vor fi înrolați. A fost semnat decretul de mobilizare parțială.

The Guardian oferă câteva citate scurte de la ministrul rus al Apărării, despre ce presupune mobilizarea parțială:

- Se aplică celor cu experiență militară anterioară;
- Persoanele care au servit ca recruți sau studenți nu sunt chemați;
- Persoanele chemate vor primi instruire înainte de a fi dislocate;
- Rusia are resurse uriașe, 25 de milioane de oameni, dintre care 300.000 de rezerve vor fi apelate.

Agenția de presă RIA Novosti din Rusia prezintă un mic fragment din discursul separat al ministrului Apărării, Serghei Șoigu, despre mobilizarea parțială a Rusiei pe care Vladimir Putin a anunțat-o. Șoigu a explicat că „mobilizarea este necesară pentru a controla linia de contact de 1.000 km, precum și teritoriile eliberate”.

Corespondentul The Guardian la Moscova, Andrew Roth, raportează că soldaților ruși li se vor prelungi contractele pe termen nelimitat, ca parte a mobilizării parțiale.

Mobilizarea Rusiei a fost un pas previzibil care se va dovedi extrem de nepopular și subliniază că războiul nu decurge conform planului Moscovei, a declarat pentru Reuters consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak.

Podolyak a spus într-un mesaj text către agenția de presă că președintele rus Vladimir Putin încearcă să transfere vina pentru declanșarea unui „război neprovocat” și înrăutățirea situației economice a Rusiei, către Occident.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel