Năstase: Regulile UE spun ca Băsescu să lase prioritate premierului

Fostul prim-ministru Adrian Năstase transmite din închisoare felicitări votanților, USL și, în special, candidatului Uniunii în fostul său colegiu, Mizil, pentru rezultatul alegerilor parlamentare, apreciind că, în ceea ce priveşte puterea executivă, "președintele trece pe locul secund, lăsând prioritate premierului", conform regulilor europene, după eșecul ARD la scrutinul electoral.

Adrian Năstase a realizat, luni, într-o postare pe blogul personal, o analiză a votului exprimat de electoratul român, felicitându-i totodată pe cei care au câștigat colegiile lor, în special pe succesorul său de la Mizil. Potrivit fostului premier, românii, sătui de "manipulări demagogice", nu au nevoie "de sateliţi ai diverşilor „licurici”, ci de adevărați lideri, care să acționeze pentru interesul național.

"Felicitări! Rezultatul votului de duminică a fost o confirmare a opţiunii electoratului pentru USL. Acest rezultat – umilitor pentru ARD – dovedeşte 1) falimentul PDL, ca partid de guvernare; 2) inconsistenţa proiectului de alianţă cu grupările Neamţu şi Ungureanu şi mai ales, 3) atitudinea electoratului faţă de regimul Băsescu. Societatea românească s-a săturat de manipulările lui demagogice – comunişti/anticomunişti; securişti/antisecurişti; occidentali/antioccidentali; bugetari/salariaţi „privaţi”; oameni „graşi”/oameni „slabi” etc. Românii au nevoie – într-o lume concurenţială, globalizată, de lideri care să se bată pentru interesele ţării, nu de sateliţi ai diverşilor „licurici” – Războiul Rece s-a încheiat iar, în SUA, opţiunea recentă pentru Obama în faţa lui Romney a confirmat acest lucru", a scris Adrian Năstase.

Votul de duminică a adus România într-o situație în care președintele Traian Băsescu, pentru a nu încălca regulile Uniunii Europene,  trebuie să coabiteze cu premierul USL.

"Prin votul de duminică, regimul semi prezidenţial din România a intrat într-o fază de coabitare instituţională, în care preşedintele şi majoritatea parlamentară au „culori” diferite. Chiar dacă acest lucru nu-i place lui Băsescu şi nu mai poate să facă şmecheria din 2004. În aceste condiţii, aşa cum s-a întâmplat în Franţa în perioadele Miterrand – Chirac, Mitterrand – Balladur, Chirac – Jospin, regulile „jocului politic” se schimbă. În ceea ce priveşte puterea executivă, într-o astfel de perioadă, preşedintele trece pe locul doi, lăsând prioritate primului – ministru. Acestea sunt regulile în Uniunea Europeană. Vrea Băsescu să le încalce? Răspunsul este precizat în articolul 95 din Constituţie", a explicat Năstase.

"Nu în ultimul rând, vreau să mulţumesc tuturor celor care au mers la vot, ţinând seama şi de îndemnul meu de a vota împotriva lui Băsescu. Mă bucur că, în colegiul „meu”, la Mizil, candidatul USL – Vlad Cozma – a obţinut 70% din voturi, scorul cel mai ridicat din Prahova. Îmi place să cred că ştiu o parte din motive. Va urma o perioadă grea", a atras atenția fostul prim-ministru, precizând că "De aceea, va fi important ca, din zilele următoare, să ne concentrăm cu toţii pe găsirea celei mai bune strategii şi soluţii de guvernare".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel