Năstase: Șmecheria lui Băsescu. Am rugămintea să-i TRANSMITEȚI....

Adrian Năstase reamintește că Parlamentul României a denunțat deja pactul Ribbentrop-Molotov, pe care Traian Băsescu a declarat că îl va denunța în fața Parlamentului. Fostul premier explică faptul că dacă Băsescu ar condamna acest pact, ar rezulta că el este încă vigoare, iar astfel se creează un element de vulnerabilitate pentru statul Român. 

Iată mesajul lui Adrian Năstase: 

„Marele Unificator", (stiti la cine mă refer) a declarat recent, la televizoare, că va depune alături de parlamentarii partidului său un proiect de declaratie prin care să denunte pactul Ribbentrop-Molotov. O tânără (bănuiesc) jurnalistă titra cu entuziasm „Băsescu incepe ofensiva istorică.." si mentiona această initiativă inăltătoare.

Surpriză. Basescu a mai declarat si in 2007 ca va denunta, „in fata Parlamentului" (banuiesc ca era vorba de Piata Constitutiei!), pactul Ribbentrop-Molotov pentru ca gestul sau sa aiba „deplina forta politica".

Mi-este greu sa spun daca aceste declaratii sunt rezultatul iresponsabilitatii sau al demagogiei specifice lui Basescu. Pe diferite forumuri, tot felul de admiratori s-au grabit sa-i scrie atunci, cum scriu si acum, „mai bine mai tarziu decat niciodata", „felicitari, domnule Traian Basescu. Acest lucru trebuia facut demult", etc.

Declarația Parlamentului de acum 27 de ani 

In realitate, Parlamentul Romaniei, la 24 iunie 1991 (deci acum 27 de ani – oare tânăra jurnalistă, cu un nume foarte frumos, era născută atunci?), a adoptat DECLARATIA PRIVIND PACTUL RIBBENTROP/MOLOTOV SI CONSECINTELE ACESTUIA PENTRU TARA NOASTRA (publicata in Monitorul oficial nr 136 din 27 iunie 1991). Iata ce scria in aceasta declaratie, adoptata in unanimitate : „...in numele poporului roman, Parlamentul condamna acest pact ca fiind ab initio nul si neavenit. Tot astfel trebuie sa fie considerata si consecinta directa a acestor intelegeri secrete dintre Stalin si Hitler..."

Tot atunci, am prezentat in Parlament, in calitate de ministru al afacerilor externe, o alocutiune pe tema pactului. Iata un fragment : „Guvernul Romaniei si-a exprimat in mai multe randuri pozitia – pe care o reafirm in fata dumneavoastra astazi – de a vedea in Pactul Ribbentrop- Molotov un act ilegal, de incalcare flagranta a principiilor dreptului international, nul si neavenit inca din momentul semnarii sale. De aici decurge caracterul ilegal al tuturor consecintelor sale, inclusiv in ceea ce priveste Basarabia si celelalte teritorii romanesti incorporate cu forta in URSS, in baza prevederilor sale."

Băsescu în Guvernul din '91 

Si acum doua precizari : 1. La 24 iunie 1991, Traian Basescu era subsecretar in Ministerul Transporturilor, deci facea parte din guvern (in sens larg) si deci pozitia exprimata de guvern il includea si pe el. Sa aiba memoria scurta sau este vorba de demagogia lui obisnuita?

2. Pentru a marca un punct electoral, Basescu genereaza un element de vulnerabilitate pentru statul roman. Intr-adevar, pana cand va condamna Basescu „in fata parlamentului" pactul Ribbentrop-Molotov, ar rezulta, per a contrario, ca – in acest moment – el este inca valabil! Incredibil. Este vorba de iresponsabilitate sau de incompetenta? Ce credeti?

Declaratia Parlamentului, pe care o atasez (si pentru folosul unor moderatori de televiziune), a fost publicată in Monitorul oficial. Am rugămintea să i-o transmiteti si „Marelui Unificator"," a scris Adrian Năstase pe blogul său, iar apoi a alăturat declarația la care face referire. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel