Muzeu unic în Europa, în stația de metrou Politehnica

O stație de metrou din București, inaugurată în anul 1983, adăpostește un muzeu unic în Europa, un paleo-ecosistem conservat perfect, expus ideal în plăcile de calcar peste care călătorii pășesc în fiecare zi. 

Pietrele albe care formează peronul stației de metrou Politehnica din Capitală și care pot părea banale, sunt de fapt fosile din Cretacic, cărora specialiștii le spun rudiști, iar profesorul Mihai Popa, de la Facultatea de Geologie, a explicat pentru Digi 24 ce sunt în realitate și ce le face deosebite

„E posibil că fosilele astea să fi văzut, cu greu, între ghilimele, prin tulburarea apei o dâră de foc pe cer. Dâra asta de foc a fost un meteorit uriaş, poartă numele de Chicxulub și a căzut undeva în nordul Americii de Sud", a declarat cercetătorul Mihai Popa.

Rudiștii, la momentul căderii meteroritului-bombă, construiau un recif în apele tulburi ale unei mari ce ajungea până în zona Clujului, cuprinzând munţii Apuseni, zonă de unde au fost excavate plăcile de calcar folosite la construcția stației de metrou Politehnica.

„Sunt spectaculoase datorită faptului că sunt foarte bine conservate fosilele astea, au un constrast foarte bun, alb pe roşu şi au o biodivesitate foarte ridicată. Avem multe specii acolo, nu numai de rudişti, avem, melci, corali, alge roşii, calcaroase. Deci, avem practic un paleo-ecosistem conservat perfect şi expus ideal într-un muzeu unic, în staţia de metrou Politehnică", a mai spus Mihai E. Popa, cercetător geolog.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel