Mormântul lui Tutankamon. MISTER elucidat după mii de ani

Studiile realizate de o echipă de arheologi italieni au demonstrat că în mormântul faraonului Tutankamon nu există nicio încăpere secretă, a anunţat duminică Ministerul Antichităţilor din Egipt, citat de agenţia DPA. 

Prospectările cu georadare efectuate în interiorul mormântului au dovedit că nu există încăperi sau indicii ale unor cadre de uşi ori de trepte, a declarat Mostafa Waziri, secretar-general în cadrul Consiliului Suprem pentru Antichităţi, într-un comunicat de presă emis de Ministerul Antichităţilor. 

Studiile şi analizele cu georadare au fost efectuate de o echipă de oameni de ştiinţă italieni conduşi de Francesco Porcelli de la Universitatea Politehnică din Torino, notează agenţia AFP. 

Noile concluzii dezmint teoria potrivit căreia în interiorul camerei mortuare sau adiacent acesteia ar exista pasaje sau încăperi, precizează comunicatul. 

Egiptologul britanic Nicholas Reeves a susţinut anterior că o analiză detaliată a fotografiilor şi investigaţiilor imagistice a peretelui nordic al mormântului ar sugera că în spatele acestuia s-ar afla o cale de acces către o altă încăpere. 

Reeves a înaintat teoria potrivit căreia o cameră secretă ar putea conţine mormântul reginei Nefertiti, soţia tatălui lui Tutankamon, faraonul Akhenaton. 

Tutankamon a fost unul dintre ultimii faraoni din dinastia a 18-a şi a decedat în jurul vârstei de 19 ani, în circumstanţe misterioase. Descoperirea mormântului său, în anul 1922, a reprezentat un eveniment unic datorită bogăţiei conţinutului acestuia în comparaţie cu alte camere funerare ale faraonilor scoase la lumină în Valea Regilor. Spre deosebire de majoritatea celorlalte morminte, acesta nu a fost jefuit sistematic în vremurile străvechi.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel