Mircea Toader, victima unui jaf în lift, nu renunță la apartamentul închiriat

mircea-toader
mircea-toader

Noile măsuri propuse de Guvern privind reducerea fondurilor alocate parlamentarilor pentru cazare de la 7.500 de lei la 4.000 de lei, nu sunt agreate de o mare parte a aleșilor, aceștia considerând suma stipulată ca fiind insuficientă pentru a asigura siguranța și confortul de la hotel. Există însă și deputați și senatori pentru care suma propusă pentru chirie este suficientă, precum deputatul democrat-liberal Mircea Toader, care nu intenționează să renunțe la apartamentul închiriat, în pofida faptului că, în urmă cu ceva timp, a fost victima unui jaf în lift. 

Astfel, deputatul PDL Mircea Toader se va încadra în suma pe care o va primi pentru cazare și că rămâne în același apartament închiriat, ca și până acum, deși, în urmă cu doi ani, a fost atacat în lift și jefuit. "Eu nu stau la hotel. Stau într-un apartament închiriat şi rămân acolo. În ce priveşte chiria, e o înţelegere şi în orice caz mă încadrez în sumă", a spus Toader.
În ceea ce priveşte serviciile de curăţenie pe care hotelurile le oferă, spre deosebire de chirie, Toader a spus că această situaţie este una subiectivă şi că el, încadrându-se în suma dată de Parlament, plăteşte o menajeră pentru curăţenia în apartament. "E subiectivă situaţia. Sigur că nu fac eu curăţenie, şi eu angajez pe cineva să facă curăţenie, dar nu trebuie să facă în fiecare zi", a spus Toader.
Preşedintele Comisiei de Abuzuri din Cameră a mai adăugat și faptul că nu s-a simțit amenințat pentru că stă într-un apartament închiriat:  "Nu m-am simţit ameninţat, cu toate că eu, acolo unde stau, am fost atacat în lift şi mi s-a luat telefonul. M-a împins, mi-a luat telefonul şi la revedere", aluzie la declarațiile unor colegi parlamentari, care au invocat faptul că imposibilitatea de a mai putea onora cazarea la hotel ar genera o problemă de securitate personală.
"La un hotel serios nu îţi intră nimeni străin în cameră. Avem documente, avem laptop-uri etc. Dacă stăm izolaţi în apartamente în oraş, atunci suntem mai uşor expuşi unor efracţii. În plus, există şi riscum ca un orice nebun, orice individ căruia nu-i convine prestaţia unui parlamentar să-l poată ataca. La un hotel aşa ceva este imposibil. Mai mult, dacă stăm grupaţi la un hotel, microbuzele de serviciu ne pot aduce oricând urgent la Parlament. Dacă stăm aiurea prin tot Bucureştiul, nu vom putea fi aduşi urgent la Parlament. Este o legendă şi o tentă populistă dată de televiziuni că stăm la hotel pentru că am avea menajeră ş.a.m.d.", a declarat pentru cotidianul.ro, un parlamentar care a dorit să-și păstreze anonimatul.

În același context, senatorul UDMR Laszlo Attila, aflat la primul mandat, spune că preferă varianta cazării la hotel, pentru a socializa cu noii colegi și militează pentru o negociere responsabilă cu hotelierii, având în vedere că viitorii clienți ai acestora sunt parlamentarii țării. "Eu sunt la primul mandat şi optez pentru hotel, să fiu împreună cu mai mulţi colegi, să socializez, să-i cunosc. Cred că poate fi făcut un efort pentru a se negocia cu hotelierii, este vorba, totuşi, de parlamentarii unei ţări", a spus Laszlo.

Și deputatul UDMR Mate Andras consideră că banii pentru chirie pe care ar urma să îi primească lunar sunt suficienţi. "Eu sunt la al treilea mandat de deputat şi în ultimii opt ani am locuit numai cu chirie. A fost o scurtă perioadă, de câteva luni, când am stat la hotel. Cred că se poate locui cu chirie în Bucureşti, iar suma oferită, de 4.000 de lei pe lună, este suficientă, un parlamentar se poate descurca cu aceşti bani să îşi închirieze o garsonieră sau un apartament. Eu sunt mulţumit cu aceşti bani", a declarat Mate, pentru Mediafax. Deputatul a avansat, însă, și ideea, potrivit căreia, în cazul în care majoritatea parlamentarilor ar opta pentru închirierea de apartamente ar exista riscul majorării preţurilor de către agenţiile imobiliare din Bucureşti.

Deputatul UDMR de Covasna Marko Attila, precizând că el deja a luat o locuinţă în chirie, a afirmat că îşi poate acoperi cheltuielile de cazare din suma alocată, apreciind că din cei 4.000 lei oricine îşi poate închiria un apartament decent în Bucureşti

Suma care se propune a fi alocată pentru cazarea parlamentarilor, de 4.000 de lei, este rezonabilă şi se poate locui onorabil din aceşti bani, este și părerea deputatului UDMR Laszlo Borbely, vicepreşedinte politic al Uniunii, convins că, în momentul de față trebuie luate măsuri de reducere a cheltuielilor.

"Eu am o vechime în Parlament. În 1991, când era preşedinte al Camerei Dan Marţian, îmi amintesc că exista un proiect de construire a unui hotel pentru parlamentari, cineva ar trebui să adune cât economiseam de atunci, dacă se realiza. Eu însumi am propus în 2008, când am predat două blocuri cu 120 de apartamente, lângă Parlament, să se facă acolo cazarea, dar nu s-a agreat ideea. Acum, suntem în faza în care clar se va lua o măsură", a spus Borbely. "Dacă fiecare trebuie să-şi caute chirie, ne conformăm. Eu n-am avut încă timp să mă gândesc, vom vedea care e situaţia, mai discutăm, ştiu că deocamdată e o propunere a coaliţiei", a mai adăugat Borbely.

În asentimentul celor care susțin că suma de 4.000 de lei pentru cazare este suficientă se încadrează și preşedintele Comisiei SIE, deputatul PNL Mihăiţă Calimente, care nu este însă dispus să dea nimic în plus din salariu pe cazare.

"Eu din propriul buzunar nu sunt dispus să dau nimic pentru că dacă din 4000 de lei mai dau 1000 de lei pe cazare, înseamnă că mai bine stau acasă. Eu nu am alte surse de venit. Eu trăiesc numai din salariu, nu am alt venit, n-am activităţi economice, nu am ONG, nu am niciun fel de altă activitate", a spus liberalul.

"Da, dacă se va hotărî să ne mutăm de la hotel, voi căuta un apartament, cred că în suma respectivă se poate găsi un apartament. (...) Ce pot eu să vă spun pentru că sunt parlamentar vechi şi stând de la început la hotel pentru că acolo m-a trimis Parlamentul, deci este clar că este vorba şi de o problemă de negociere. Dacă eu îmi aduc bine aminte preţurile şi moneda era diferită, dar în bani reali, preţul era mult mai mare înainte, s-au mai redus din preţ şi povestea aceasta cu micul dejun şi cu accesul la facilităţile de sport ale hotelului era un bonus pe care hotelul l-a oferit", a mai explicat Calimente, citează NewsIn.

Liderul deputaților PNL, Dan Radu Rușanu, a susținut marți, la finalul discuțiilor, care au avut loc la biroul președintelui Camerei Deputaților, că parlamentarii vor beneficia de 4.000 de lei pentru cheltuielile de cazare, de la 7.500 de lei, suma alocată până acum. Rușanu a punctat că banii pentru cazare se vor obține în baza unei declarații pe propria răspundere că nu dețin locuințe în Capitală, fiecare urmând să opteze pentru forma de cazare pe care o doresc. Decizia finală în acest sens va fi luată în plenul reunit al celor două Camere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel