Ministrul Lazăr Comănescu, întâlnire importantă la Bucureşti

Ministrul de externe Lazăr Comănescu s-a întâlnit cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene, în cadrul unei întâlniri de lucru organizată de ambasada Slovaciei. Comănescu a vorbit despre obiectivul României de aderare la Schengen, dar şi despre menţinerea Parteneriatului Estic ca prioritate pe Agenda Europeană, notează Agerpres. 

Ministrul afacerilor externe Lazăr Comănescu s-a întâlnit luni cu ambasadorii statelor membre UE acreditaţi la Bucureşti. Întâlnirea a avut loc în cadrul unui dejun de lucru organizat de ambasada Slovaciei - ţara care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Întâlnirea a prilejuit un schimb de opinii asupra evoluţiilor recente şi temelor de actualitate ale agendei europene: viitorul UE, inclusiv în contextul Summit-ului recent de la Bratislava; Brexit (procesul de retragere a Regatului Unit din UE); migraţia şi securitatea internă; terorismul; situaţia regională şi evoluţiile din Vecinătatea Estică, cu accent pe Republica Moldova. Ministrul a reliefat că, în procesul de reflecţie privind viitorul UE, România susţine consolidarea proiectului european. 

Obiectiv: Schengen !

Lazăr Comănescu a pledat pentru menţinerea unităţii UE pe baza unei agende pozitive, a unei viziuni asumate în comun, axate pe proiecte concrete. Pentru se putea depăşi situaţia actuală, este necesar un efort crescut de re-credibilizare a acţiunii UE. Acest lucru se poate realiza prin rezultate concrete care să răspundă aşteptărilor cetăţenilor europeni. Criza de încredere se poate acutiza în lipsa unui răspuns rapid şi eficient, a subliniat Comănescu. El a reiterat susţinerea României pentru o abordare cuprinzătoare a fenomenului migraţiei la nivel UE. El a amintit, în acest sens, contribuţia substanţială a ţării noastre la eforturile comune în gestionarea migraţiei şi asigurarea securităţii interne şi la graniţele externe ale UE. În acest context, ministrul de externe a reiterat obiectivul de aderare a României la spaţiul Schengen.

Parteneriatul Estic, important pentru România

 România insistă asupra menţinerii Parteneriatului Estic ca prioritate pe agenda europeană, în contextul implementării Politicii Europene de Vecinătate revizuite şi a noii Strategii Globale a UE. Bucureştiul acordă o atenţie sporită apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană, tradusă prin sprijinul politic şi prin contribuţia consistentă în planul asistenţei bilaterale oferite statului vecin. Şeful diplomaţiei române a trecut în revistă şi principalele aspecte care au rezultat în urma participării la cea de-a 71-a Sesiune a Adunării Generale a ONU. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel