Ministrul Lazăr Comănescu, întâlnire importantă la Bucureşti

Bogdan Bolojan / 03 oct 2016 / 23:37 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Ministrul de externe Lazăr Comănescu s-a întâlnit cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene, în cadrul unei întâlniri de lucru organizată de ambasada Slovaciei. Comănescu a vorbit despre obiectivul României de aderare la Schengen, dar şi despre menţinerea Parteneriatului Estic ca prioritate pe Agenda Europeană, notează Agerpres. 

Ministrul afacerilor externe Lazăr Comănescu s-a întâlnit luni cu ambasadorii statelor membre UE acreditaţi la Bucureşti. Întâlnirea a avut loc în cadrul unui dejun de lucru organizat de ambasada Slovaciei - ţara care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Întâlnirea a prilejuit un schimb de opinii asupra evoluţiilor recente şi temelor de actualitate ale agendei europene: viitorul UE, inclusiv în contextul Summit-ului recent de la Bratislava; Brexit (procesul de retragere a Regatului Unit din UE); migraţia şi securitatea internă; terorismul; situaţia regională şi evoluţiile din Vecinătatea Estică, cu accent pe Republica Moldova. Ministrul a reliefat că, în procesul de reflecţie privind viitorul UE, România susţine consolidarea proiectului european. 

Obiectiv: Schengen !

Lazăr Comănescu a pledat pentru menţinerea unităţii UE pe baza unei agende pozitive, a unei viziuni asumate în comun, axate pe proiecte concrete. Pentru se putea depăşi situaţia actuală, este necesar un efort crescut de re-credibilizare a acţiunii UE. Acest lucru se poate realiza prin rezultate concrete care să răspundă aşteptărilor cetăţenilor europeni. Criza de încredere se poate acutiza în lipsa unui răspuns rapid şi eficient, a subliniat Comănescu. El a reiterat susţinerea României pentru o abordare cuprinzătoare a fenomenului migraţiei la nivel UE. El a amintit, în acest sens, contribuţia substanţială a ţării noastre la eforturile comune în gestionarea migraţiei şi asigurarea securităţii interne şi la graniţele externe ale UE. În acest context, ministrul de externe a reiterat obiectivul de aderare a României la spaţiul Schengen.

Parteneriatul Estic, important pentru România

 România insistă asupra menţinerii Parteneriatului Estic ca prioritate pe agenda europeană, în contextul implementării Politicii Europene de Vecinătate revizuite şi a noii Strategii Globale a UE. Bucureştiul acordă o atenţie sporită apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană, tradusă prin sprijinul politic şi prin contribuţia consistentă în planul asistenţei bilaterale oferite statului vecin. Şeful diplomaţiei române a trecut în revistă şi principalele aspecte care au rezultat în urma participării la cea de-a 71-a Sesiune a Adunării Generale a ONU. 


Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27