Militari greci, reținuți în Turcia. Tensiuni uriașe

Armata Turcia
Armata Turcia

Doi militari greci reţinuţi joi după ce au intrat pe teritoriul Turciei în timp ce patrulau la frontiera dintre cele două ţări au fost plasaţi în detenţie vineri pentru "tentativă de spionaj", a informat agenţia turcă Anadolu, relatează AFP. 

Ei au fost aduşi vineri după-amiaza în faţa unei instanţe care a decis plasarea lor în detenţie pentru "tentativă de spionaj militar" şi "intrarea într-o zonă militară interzisă", a precizat Anadolu. 

Cei doi militari greci au fost reţinuţi joi după-amiază la nord de râul Evros, care separă cele două ţări. Condiţiile meteorologice "erau nefavorabile şi cei doi militari, care erau înarmaţi, s-au dezorientat", a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Statului Major grec, Nikolaos Fanios. 

Starea de sănătate a celor doi militari greci este bună şi ei sunt în prezent la Edirne, oraş frontalier în nordul Turciei, a mai spus el.

Poze trimise din Turcia  

Potrivit Anadolu, cei doi militari au explicat în declaraţiile adresate autorităţilor turce că au intrat în Turcia pe urmele de paşi din zăpadă şi au trimis superiorilor lor imagini luate cu telefoanele mobile. 

Purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Dimitris Tzanakopoulos, a declarat anterior că şeful Statului Major grec a discutat la telefon cu omologul său turc pentru soluţionarea cazului şi că "procedurile legale sunt în plină desfăşurare în Turcia". 

Istoric plin de tensiuni 

Grecia şi Turcia, state partenere în cadrul NATO, s-au aflat în pragul unui război în 1974, 1987 şi 1996, din cauza disputelor de lungă durată privind insula Cipru - divizată între comunităţile greacă şi turcă -, drepturile asupra resurselor minerale din Marea Egee şi suveranitatea asupra unor insuliţe nelocuite din aceeaşi zonă. 

În luna decembrie, cu prilejul vizitei preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan la Atena, cele două state au convenit să relanseze procesul de consultare pentru măsuri de construire a încrederii, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel