MH17: avionul prăbușit putea fi salvat cu 3 milioane de dolari

rachete balistice rusia mediterana
rachete balistice rusia mediterana

Avionul Boeing 777, prăbușit joi în Ucraina, ar fi putut contracara o rachetă lansată de un dispozitiv mobil, dar nu și una ghidată prin radar, scrie Time. Condiția: să fi fost adoptat un plan american, lansat în 1999.  

Departamentul Apărării a cerut Congresului SUA ca avioanele să fie obligatoriu dotate cu dispozitive anti-rachetă, după ce două lansatoare de umăr Strela 2 erau cât pe ce să doboare un Boeing israelian 757, care decola din Mombassa, Kenya, cu 271 de pasageri la bord.

În 2002, Pentagonul a finanțat cu 23 de milioane de dolari un contract pentru dotarea a patru avioane cargo, C-17. Dispozitivele asigurau protecția față de rachete Stinger, SA-7s, sau alte rachete ghidate prin detectarea căldurii.

Costul unui singur dispozitiv trecea de 5 milioane de dolari, ceea ce ar fi supus industria aerospațială la cheltuieli de miliarde, imposibil de suportat. În caz că acest sistem s-ar fi generalizat, costurile ar fi scăzut la 2-3 milioane de dolari pentru un avion, au spus specialiștii. 

Sistemul LAIRCM detectează automat rachete ghidate prin radiație IR, lansând o rază laser care distruge sistemul de ghidaj. Pilotul nu trebuie să facă nimic, este doar informat că dispozitivul a neutralizat o rachetă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel