”Metroul lui Boc”, doar 5 stații din PNRR. Rareș Bogdan: Nu s-a reușit să primească miliardul

foto ilustrativ Pixabay
foto ilustrativ Pixabay

”Metroul lui Emil Boc” este unul dintre proiectele pentru care s-au cerut bani prin PNRR. 

”Din păcate, nu s-a reușit negocierea pentru ca Emil Boc și Clujul să primească miliardul respectiv, a primit doar 300 de milioane (n.r. de euro). Din cele 19 stații de metrou, vor fi doar cinci stații.” a spus Rareș Bogdan, la Antena 3. Întrebat dacă va fi o linie de metrou mai scurtă, pe principiul: facem de câți bani avem, Rareș Bogdan a răspuns: ”Începem un metrou care va duce de la Florești până la Apahida, adică până după aeroport, dar nu reușim, din păcate, să-l facem integral din PNRR, din PNRR facem doar cinci stații”. 

Varianta inițială, cu 19 stații și un depou, avea 20 de kilometri, iar, din cele 19 stații, 14 erau în municipiul Cluj-Napoca. 

”Am emis certificatul de urbanism necesar în vederea elaborării Planului Urbanistic Zonal și a Studiului de Fezabilitate necesare demarării primei etape din cadrul proiectului: „Tren Metropolitan Gilău – Florești – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonțida” – Magistrala 1 de metrou și tren metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea. E un proiect de maximă importanță atât pentru Cluj-Napoca și zona metropolitană cât și pentru întreg județul” scria Alin Tișe, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, pe Facebook, atunci când proiectul prevedea 19 stații de metrou. 

Prin PNRR, din Gilău – Florești – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonțida, rămâne Florești – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida. 

Emil Boc spunea că metroul va fi gata în 11 ani

”Ceea ce este important este că există resursa financiară în acest moment, pentru că este prins în Planul de reziliență al României cu Comisia Europeană, iar Uniunea Europeană susține foarte mult toate modalitățile de transport alternative la mașini și mai ales orice mijloc de transport verde, nepoluant. Asta este marea noastră șansă, pentru că din 2008 n-a mai fost niciodată vreo șansă în istoria UE când țările pot depăși limita de deficit de 3 la sută și acest Plan de reziliență, care se adaugă la proiectul de buget european 2021-2027 asigură resursa financiară” spunea Emil Boc, la finalul lui 2020, pentru Digi24. 

Oricum, proiectul, și-n varianta inițială, avea două etape: prima de la Florești, în centrul municipiului Cluj Napoca, pe o distanță de 14,4 km, a doua etapă, extensia către Gilău. Termenul dat la acea vreme de Emil Boc era de 11 ani pentru întregul proiect: ”Evident că primele stații vor fi gata mult mai repede”, declara Emi Boc, primarul Clujului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel