Mark Rutte are susținerea Turciei pentru postul de secretar general al NATO, confirmă MAE turc

foto: Agerpres via Reuters
foto: Agerpres via Reuters

Turcia îl susţine pe Mark Rutte pentru postul de secretar general al NATO. Informația a fost confirmată de Ministerul de Externe.

Turcia îl sprijină pe premierul olandez Mark Rutte pentru a-i urma lui Jens Stoltenberg în funcția de secretar general al NATO, a declarat luni un purtător de cuvânt al Ministerului turc de Externe pentru AFP, citat de Agerpres. "Am anunţat-o astăzi la Bruxelles", unde se află sediul NATO, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE turc, la trei zile după o întrevedere la Istanbul dintre preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi premierul olandez Mark Rutte.

Erdogan nu a dezvăluit la acea vreme opțiunea Turciei, dar a subliniat că decizia sa se va baza pe "rațiune" și i-a urat, zâmbind, lui Rutte, succes în "noua sa călătorie". Mark Rutte, în vârstă de 57 de ani, este considerat favoritul principal pentru a prelua postul de secretar general al NATO, depășindu-l pe președintele român Klaus Iohannis, potrivit sursei citate.

Ungaria se ține tare pe poziții

Mai multe țări, inclusiv Franța, SUA, Regatul Unit și Germania, și-au exprimat deja sprijinul pentru premierul olandez, care îndeplinește interimatul guvernului în timp ce continuă negocierile pentru formarea unui nou executiv după alegerile din noiembrie. Rutte a specificat că se va retrage din viața politică internă.

Cu toate acestea, guvernul ungar condus de Viktor Orban a declarat că nu îl susține pe Mark Rutte pentru funcția de secretar general al NATO, afirmând că nu poate sprijini o persoană "care a dorit să pună Ungaria în genunchi", făcând referire la o declarație a lui Rutte legată de disputa între Bruxelles și Budapesta cu privire la o nouă lege ungară care interzice referirile la homosexualitate în școli. "Ungaria nu mai are ce să caute în Uniunea Europeană" cu această lege, iar această țară trebuie să fie "pusă în genunchi", a declarat Mark Rutte în iunie 2021, la un summit european.

Cu toate acestea, unii diplomați sugerează că Orban ar putea să-și schimbe poziția dacă Rutte îi face o vizită, așa cum a făcut-o și lui Erdogan, conform Reuters. Decizia privind numirea noului secretar general al NATO este luată prin consens de cele 30 de state membre și este așteptată până la summitul Alianței, care va avea loc în iulie la Washington. Actualul secretar general Jens Stoltenberg își va încheia mandatul în octombrie 2024, după ce a fost prelungit de patru ori în contextul războiului din Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel