Mark Gitenstein, numit ambasador al SUA în UE. Are origini în Botoșani și a fost ambasador american în România

Mark Gitenstein, numit ambasador al SUA în UE. Are origini în Botoșani și a fost ambasador american în România  /  Sursă foto: Facebook Bucharest Forum
Mark Gitenstein, numit ambasador al SUA în UE. Are origini în Botoșani și a fost ambasador american în România / Sursă foto: Facebook Bucharest Forum

Mark Gitenstein a fost numit de Joe Biden ambasador al Statelor Unite ale Americii în Uniunea Europeană. Acesta a fost ambasador al SUA în România din 2009 până în 2012.

Update:

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a salutat miercuri numirea lui Mark Gitenstein în calitate de viitor ambasador al SUA la Uniunea Europeană, pe care a făcut-o marţi preşedintele american Joe Biden, transmite EFE.

'Salut nominalizarea lui Mark Gitenstein făcută de @POTUS de a deveni reprezentantul SUA la UE. Avem de pus în practică o agendă transatlantică şi globală amplă. Avem nevoie de implicarea tuturor şi abia aştept să lucrez cu el, atunci când va fi confirmat' în funcţie, a scris Michel pe contul oficial Twitter.

Mark Gitenstein urmează să fie confirmat de Senat, unde democraţii deţin majoritatea. EFE aminteşte că Gitenstein a fost ambasador al SUA în România în timpul mandatului fostului preşedinte democrat Barack Obama şi, după cum a amintit marţi Casa Albă, în ultimii zece ani a lucrat la proiecte în Europa Centrală şi de Est.

Ca ambasador, Gitenstein s-a concentrat pe lupta împotriva corupţiei şi pe apărarea instituţiilor democratice, demersuri pe care le-a continuat şi în timpul activităţilor sale în cadrul unor organizaţii neguvernamentale, potrivit Agerpres.

Știre inițială:

Preşedintele SUA Joe Biden l-a numit marţi pe Mark Gitenstein, un colaborator de lungă durată, în funcţia de ambasador la Uniunea Europeană, în timp ce administraţia sa încearcă să consolideze legăturile cu blocul comunitar european, relatează AFP.

În timpul administraţiei lui Barack Obama, Mark Gitenstein a fost deja ambasador într-o ţară membră a UE, România, de unde provin unii dintre strămoşii săi. El a încercat în special să lupte împotriva abuzului de putere şi în favoarea privatizării economiei în această tânără democraţie, notează AFP.

Joe Biden a promis că va consolida relaţiile cu aliaţii Statelor Unite şi a fost întotdeauna un susţinător entuziast al Uniunii Europene, spre deosebire de predecesorul său Donald Trump, sceptic faţă de instituţiile internaţionale şi care a salutat Brexitul.

Gitenstein, apropiat al lui Joe Biden



Avocat de profesie, Mark Gitenstein a fost timp de 17 ani consilierul democrat al Comisiei judiciare a Senatului, unde a devenit un apropiat al lui Joe Biden, care conducea această instanţă.

El a lucrat în special cu viitorul preşedinte al SUA într-un moment cheie al carierei sale - respingerea de către Senat a lui Robert Bork, candidat ultraconservator la Curtea Supremă.

Mark Gitenstein urmează să fie confirmat de Senat, unde democraţii deţin majoritatea, dar unde republicanul Ted Cruz a întârziat nominalizările din cauza obiecţiilor faţă de poziţia lui Joe Biden cu privire la gazoductul Nord Stream 2, potrivit Agerpres.

Mark Gitenstein are origini în România

Mark Gitenstein are origini românești. Bunicii săi au emigrat din Botoșani în secolul al XIX-lea. A urmat liceul Indian Springs School din Indian Springs, Alabama, absolvind în 1964. A urmat Duke University și Georgetown Law School. Este căsătorit cu Elizabeth (Libby) Gitenstein și are trei copii și cinci nepoți.

 Mark Gitenstein și-a concentrat eforturile asupra consolidării relațiilor SUA cu România în mai multe domenii, îndeosebi în lupta împotriva corupției, creșterea transparenței și consolidarea statului de drept.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel