Marea evacuare: Lista țărilor care au decis să-și evacueze cetățenii din Sudan

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Pe măsură ce luptele continue ridică temeri că Sudanul ar putea plonja mai adânc în haos, guvernele străine se luptă pentru a-și scoate diplomații și cetățenii în siguranță.

Majoritatea țărilor au desfășurat avioane militare pentru a transporta oamenii, inclusiv Franța, care și-a folosit baza aeriană din vecinul Djibouti. Dar nu totul merge bine – aproximativ 2.000 de cetățeni britanici rămân în Sudan și mulți se plâng că guvernul lor nu le oferă suficiente informații despre planurile de evacuare.

Deși unele zboruri au inclus persoane de diferite naționalități, iată o listă a țărilor care fac eforturi de evacuare, bazată pe informațiile disponibile până acum:

ROMÂNIA:

Ministerul român de Externe anunță cã 9 cetățeni români și 1 cetățean sudanez, membru de familie, au fost evacuați din Sudan cu un avion francez, până în Djibouti. De acolo, urmează sã fie găsite alte soluții de transport spre o destinație finală, după cum informează comunicatul MAE citat de Agerpres.
În Sudan se mai află 20 de români și 3 membri de familie, sudanezi și egipteni, care au cerut sã fie evacuați.

STATELE UNITE

Potrivit AP News, consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat luni că Washingtonul a început să faciliteze plecarea pe uscat a cetățenilor americani civili care doresc să părăsească Sudanul. Anterior, Guvernul SUA le-a spus celor aproximativ 16.000 de cetățeni americani din Sudan că trebuie să se descurce singuri și că nu vor exista evacuări în masă.

REGATUL UNIT:

Soldații britanici care au făcut parte dintr-o operațiune militară dintr-o bază aeriană britanică cheie din insula Cipru din estul Mediteranei au ajutat la evacuarea a aproximativ 30 de membri ai personalului diplomatic britanic și a familiilor lor din Sudan.

Ministrul Marii Britanii pentru Africa, Andrew Mitchell, a declarat că aproximativ 2.000 de cetățeni britanici care se află încă în Sudan s-au înregistrat la ambasada și că ”planificarea intensă” este în curs de desfășurare pentru ”o serie de posibile evacuări”.

FRANŢA:

Oficialii spun că Franța a evacuat 491 de persoane, inclusiv cetățeni din 36 de țări, de pe zborurile către Djibouti, în Cornul Africii din apropiere. 

GERMANIA:

Patru avioane de transport militare germane au transportat peste 400 de persoane din Sudan până în Iordania, de unde se vor îndrepta către țările lor de origine.

CANADA:

Ministrul de Externe al Canadei, Melanie Joly, declară că Ottawa lucrează cu ”țări cu idei similare” pentru a ajuta cel puțin 1.600 de cetățeni înregistrați oficial în Sudan să fugă din țară.

ITALIA:

Avioanele de transport C-130 ale Forțelor Aeriene Italiene au transportat cu avionul aproximativ 200 de persoane de pe aeroportul din Khartoum duminică seara și le-au transportat către Djibouti.

SPANIA:

Spania a declarat că a evacuat până acum aproximativ 172 de persoane din capitala sudaneză în Djibouti, inclusiv 34 de cetățeni spanioli și cetățeni din Argentina, Columbia, Irlanda, Italia, Mexic, Portugalia și Polonia.

ELVEŢIA:

Ministerul de Externe al Elveției spune că forțele franceze au evacuat 12 cetățeni elvețieni în Djibouti și Egipt.

FINLANDA:

Ministrul finlandez de Externe, Pekka Haavisto, a scris pe Twitter că 10 finlandezi, inclusiv copii, au fost evacuați din Khartoum. El a spus că se depun eforturi pentru evacuarea altor persoane aflate încă în capitala sudaneză.

NORVEGIA:

Ambasadorul Norvegiei în Sudan, Endre Stiansen, a postat pe Twitter că el și doi colegi se află ”într-un loc sigur” în afara Sudanului.

POLONIA:

Ministerul de Externe al Poloniei a declarat că 11 polonezi – inclusiv ambasadorul, personalul diplomatic și civili– au fost evacuați ca parte a eforturilor franceze și spaniole.

OLANDA:

O pereche de C-130 Hercules al forțelor aeriene olandeze au zburat luni din Sudan în Iordania, transportând un număr nedezvăluit de olandezi și alți cetățeni de diferite naționalități. Ministrul Apărării, Kajsa Ollongren, a spus într-un tweet că mai multe zboruri au fost planificate ”în strânsă cooperare cu partenerii”.

BULGARIA:

Ministerul de Externe al Bulgariei spune că 21 de cetățeni bulgari au fost evacuați în Egipt sau în Europa.

EGIPT:

Agenția de presă  a statului Egipt, MENA, spune că țara îi îndeamnă pe cei peste 10.000 de cetățeni egipteni din Sudan să se îndrepte spre Port Sudan și Wadi Halfa din nord pentru evacuare. Autobuze care transportau un număr nedezvăluit de cetățeni egipteni au trecut luni în Egipt de la punctul de trecere a frontierei Arqin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel