Macron și Lula: O "lună de miere" reușită pe planul inegalității globale și ecologiei, dar cu tensiuni pe submarine

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Francezul Emmanuel Macron și brazilianul Luiz Inácio Lula da Silva au petrecut trei zile afișându-și public afecțiunea reciprocă prezidențială, înfășurați de apusurile aurii ale Amazonului și de palatele albe și moderne din Brasília.

Vizita lui Macron în țara lui Lula a fost una plină de gesturi de unitate pe teme mari, precum protejarea pădurii Amazoniene și realizarea unei taxări internaționale mai echitabile. Cu toate acestea, Franța nu a fost pregătită să cedeze cererilor Braziliei, cum ar fi sprijinirea controversatului acord comercial UE-Mercosur sau transferarea mai multor tehnologii pentru construirea submarinelor cu propulsie nucleară, relatează POLITICO.

Totuși, totul a început ca o ședință foto de nuntă. În prima zi împreună, Macron și Lula au călătorit pe Insula do Combu, o insulă Amazoniană la scurtă distanță de metropola tropicală Belém. Oficialii brazilieni au planificat totul în detaliu: președinții urmau să călătorească într-o cabină climatizată pentru a fi feriți de vremea umedă amazoniană. Dar după câteva minute, Macron și Lula au decis să stea în exterior. Aici, fotografii oficiali ai lui Lula i-au surprins pe cei doi președinți ținându-se de mână, purtând costume asortate.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Luiz Inácio Lula da Silva (@lulaoficial)

Ședința foto a continuat pe insulă, unde cei doi au explorat fericiti Pădurea Amazoniană, oferind o festină vizuală atât pentru social media, cât și pentru reporterii transpirați care i-au urmărit. Într-o conferință de presă comună la Brasília, Lula a devenit sentimental rememorând cum în 2021 Macron l-a primit la Elysée, tratându-l ca pe "un om important", chiar dacă nu candida încă la alegerile din Brazilia.

Macron, la rândul său, a susținut public agenda economică a lui Lula pentru G20, inclusiv ideea braziliană de a lucra la o taxă globală pentru cei mai bogați din lume. Și Macron s-a lăsat pradă comparațiilor romantice, postând pe rețelele de socializare: "Unii au comparat imaginile vizitei mele în Brazilia cu cele de la o nuntă, le spun: așa a fost! Franța iubește Brazilia și Brazilia iubește Franța!"

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Emmanuel Macron (@emmanuelmacron)

Dar orice lună de miere trebuie să se încheie. Atmosfera a devenit mult mai puțin romantică când cineva a menționat războiul Rusiei cu Ucraina. Poziția lui Lula este de a nu trimite sprijin militar sau financiar la Kiev; Macron a refuzat repetat să excludă trimiterea trupelor occidentale în Ucraina.

"Ajungem să investim în arme, în timp ce lumea suferă de foame," a declarat Lula, criticând "investiția în arme, în timp ce avem foame în lume."

Războiul Rusiei nu este singura problemă asupra căreia Macron și Lula au viziuni diferite. Vizita a oferit lui Macron o nouă oportunitate de a critica acordul comercial al UE cu Brazilia și celelalte țări sud-americane ale blocului Mercosur, pe care Lula îl susține puternic, dar Franța l-a blocat.

Submarinele sunt un alt punct de presiune. Macron a promis să deschidă "un nou capitol" în cooperarea militară franco-braziliană, în timp ce el și Lula inaugurau un submarin construit pentru Marina Braziliană folosind tehnologia transferată de Naval Group din Franța.

Brazilia dorește ca Franța să împărtășească mai multe cunoștințe în domeniul nuclear pentru construcția unui al cincilea submarin - primul cu propulsie nucleară - dar Franța ezită să depășească ce a convenit într-un pact semnat în 2008 de fostul președinte francez Nicolas Sarkozy și Lula (în timpul primului său mandat în președinția braziliană).

Vizita în Amazon a oferit, de asemenea, lui Macron o oportunitate de a se prezenta ca un susținător al ecologiei și un aliat în lupta lui Lula împotriva defrișărilor. Belém va găzdui conferința ONU privind schimbările climatice COP30 în 2025, în aniversarea a 10 ani de la Acordul de la Paris.

Doar acum un an, Parisul a declarat că ia în considerare contribuția la Fondul Amazonian, o inițiativă financiară lansată de Lula la care au donat mai multe țări europene. Dar acum, când Franța încearcă să-și refacă finanțele publice tensionate cu reduceri masive de cheltuieli, acest lucru nu se va întâmpla.

În schimb, Macron a spus că Franța și Brazilia vor încerca să atragă 1 miliard de euro în investiții private și publice pentru sectorul bio-economic, dar nu a putut anunța nicio contribuție directă din partea guvernului francez.

Cu toate diferențele lor, Macron iese din călătorie cu o serie de fotografii fericite și o relație mai puternică cu unul dintre cei mai puternici politicieni aleși în afara Europei. Cu Brazilia în fruntea G20 în acest an și COP anul viitor, și cu multe dintre puterile lumii concentrate pe alegeri, Macron și Lula se poziționează ca un cuplu de putere cu oportunitatea de a influența agenda globală.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Luiz Inácio Lula da Silva (@lulaoficial)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel