Lituania. Adolfas Ramanauskas, funeralii pentru eroul rezistenţei antisovietice

poza cu caracter descriptiv
poza cu caracter descriptiv

La peste 60 de ani de la execuţia lui, eroul gherilei lituaniene antisovietice, , a avut dreptul sâmbătă la funeralii naţionale, 'o zi de dreptate istorică', potrivit afirmaţiei premierului Saulius Skvernelis, relatează AFP. 

La câteva luni după identificarea celui supranumit Vanagas (Şoimul), mii de lituanieni au fost prezenţi pe străzile însorite ale capitalei Vilnius pentru a-şi lua rămas bun de la liderul mişcării de rezistenţă faţă de ocupaţia sovietică din anii 1944-1953. 'O persoană atât de periculoasă pentru sistemul (comunist) încât au încercat nu doar să îl distrugă, pe el şi familia lui, dar şi să-i ascundă identitatea. Nu au reuşit', a declarat preşedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, în timp ce sicriul, învelit în drapelul naţional, era coborât în mormânt. Aceste funeralii naţionale marchează o zi de 'dreptate istorică', a afirmat la rândul său premierul Saulius Skvernelis.

Povestea lui Vaganas

Mişcarea de rezistenţă din Lituania a apărut în 1944 ca reacţie la teroarea sovietică, execuţii, deportările în Siberia şi înrolarea cu forţa a bărbaţilor în Armata Roşie. Vanagas, profesor înainte de război, i s-a alăturat în anul următor. Susţinută pe larg în mediul rural, în rândurile rezistenţei au fost iniţial 20.000 de membri, dar, spre 1952, mai erau numai câteva sute de membri activi. După ce s-a ascuns mai mulţi ani, Vanagas a fost arestat în 1956, torturat şi apoi executat în anul următor, iar corpul său a fost aruncat într-o groapă comună ca persoană neidentificată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel