Legile Justitiei: Conflictul de interese, doar abatere disciplinară

Un amendament la legile Justiţiei potrivit căruia fapta aleşilor locali de conflict de interese constituie abatere disciplinară a fost aprobat marţi de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor .

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a aprobat, marţi, un amendament potrivit căruia fapta aleşilor locali de conflict de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează cu diminuarea indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de maxim 6 luni.

Deputaţii din comisie au adoptat un raport favorabil la propunerea legislativă de modificare a Legii administraţiei locale şi a statutului aleşilor locali, introducând un amendament în acest sens. Proiectul a fost iniţiat de mai mulţi parlamentari PSD.

"Fapta aleşilor locali de a încălca legislaţia privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează cu diminuarea indemnizaţiei cu 10% pe perioada de maximum 6 luni", prevede amendamentul adoptat de comisie, potrivit preşedintelui comisiei, social-democratul Eugen Nicolicea.

El a adăugat că amendamentul precizează că, în cazul primarilor, sancţiunea se aplică prin Hotărâre a Consiliului Local, menţionând că această precizare este necesară deoarece, în prezent, nu este prevăzut în nicio lege cine sancţionează primarul pentru conflict de interese. Propunerea legislativă aprobată de comisie mai prevede că validarea mandatelor de consilieri locali sau judeţeni se face în termen de 20 de zile de la alegerile locale de către judecătoria în raza căruia se află unitatea administrativ teritorială, respectiv de tribunalul competent teritorial.

Printre alte prevederi adoptate se numără aceea că viceprimarii, preşedinţii de consilii judeţene, vicepreşedinţii de CJ sunt în acelaşi timp şi consilieri. Aleşii locali au obligaţia de a participa la cel puţin un curs de pregătire în domeniul administraţiei publice locale în cursul primului an de mandat. Comisia de administraţie a dat anterior un raport preliminar de respingere a iniţiativei legislative.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel