Le Figaro: «Imbroglio» politic din România, departe de a fi descâlcit

REFERENDUM 2012 - BUCURESTI
REFERENDUM 2012 - BUCURESTI

Traian Băsescu a fost salvat de absenteismul de la vot, dar «imbroglio» politic este departe de a fi descâlcit, comentează publicaţia franceză de dreapta Le Figaro situaţia politică internă din România.

Potrivit jurnaliștilor francezi, «Traian Băsescu va recâştiga Palatul Cotroceni, dar legitimitatea sa iese serios alterată din acest referendum. Mai mult de 87% dintre votanţi s-ar pronunţat, într-adevăr, pentru destituirea sa, sancţionând, astfel, politica de austeritate începută în 2010 de PDL, partidul şefului statului. Guvernul a promis să respecte verdictul urnelor, dar dublul limbaj al premierului Victor Ponta prognostichează o coabitare cu atât mai agitată cu cât se apropie un termen crucial: legislativele prevăzute pentru finalul anului», scrie ZF.

”Preşedintele român nu este fără prihană în instabilitatea politică din România de mai mulţi ani”, arată Le Figaro, în opinia căreia «declicul» crizei politice de astăzi a fost condamnarea fostului premier Adrian Năstase «mentorul lui Victor Ponta».

La finele anului, Comisia Europeană va definitiva un raport pentru a verifica dacă «neliniştile privind statul de drept şi independenţa justiţiei au fost tratate”, în urma anunţatei mențineri a monitorizării, arată jurnaliștii francezi.

”Dar mandatul procurorului general, Laura Kovesi, expiră la mijlocul lui august. Mandatul procurorului general al DNA, Daniel Morar, expiră în septembrie. Succesiunea va fi un test», comentează publicaţia francezăă, care arată că UE are diferite tactici de presiune, inclusiv mecanismul de cooperare şi verificare (MCV).

În încheierea artcolului, Le Figaro precizează: «ironia istoriei» este că Traian Băsescu a cerut abrogarea MCV a cărui existenţă a făcut posibilă, indirect, blocarea a ceea preşedintele a numit «lovitura de stat».

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel