Lăzăroiu lovește în Băsescu, încercând să-l ia la mișto pe Ponta

Sebastian Lăzăroiu
Sebastian Lăzăroiu

Sebastian Lăzăroiu încearcă să facă mișto de hotărârea premierului Ponta de a nu numi un ministru în locul lui Vasile Cepoi, până la alegeri. Lăzăroiu scrie pe blog că un interimat nu poate dura mai mult de 45 de zile, conform Constituției. Dacă premierul este indisponibil și nu poate face o nouă numire, atunci va fi, la rândul său, înlocuit de președintele Băsescu.

"ARTICOLUL 107 (3) Dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului ministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern. (4) Prevederile alineatului (3) se aplică în mod corespunzător şi celorlalţi membri ai Guvernului, la propunerea primului-ministru, pentru o PERIOADA DE CEL MULT 45 DE ZILE", scrie Lăzăroiu, citat de România Liberă.

Mișto-ul lui Lăzăroiu îl poate afecta și pe Traian Băsescu sau Emil Boc. În 2009, coaliția de guvernare s-a rupt la 1 octombrie, în pragul alegerilor prezidențiale. Jumătate din miniștrii guvernului Boc și-au dat demisia. PSD, PNL și UDMR, care aveau majoritatea în Parlament, au propus un premier independent, în persoana lui Klaus Johannis. Pentru a nu pierde controlul MAI, în anul electoral, guvernul Băsescu-Boc a rezistat până la jumătatea lunii decembrie, bazându-se pe miniștri interimari. Un ministru PDL a ocupat câte două portofolii, în vreme ce Traian Băsescu făcea nominalizări inacceptabile pentru coaliția majoritară. După 45 de zile, miniștrii au schimbat între ei portofoliile la care erau numiți interimar, ca să respecte prevederea amintită de Lăzăroiu.

Premierul Victor Ponta a hotărât să ocupe interimar postul lui Vasile Cepoi, acuzat de incompatibilitate de către ANI. Premierul a delegat toate atribuțiile către Raed Arafat. După 45 de zile, un alt ministru al cabinetului, reprezentând PSD, va prelua interimatul, delegând atribuțiile de conducere a ministerului către Arafat. Secretarul de stat pentru sistemul de Urgențe a declinat nominalizarea ca ministru, dar a acceptat să gireze postul până la alegeri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel