Kremlinul refuză să accepte dovezile tot mai evidente că gruparea teroristă Statul Islamic a fost în spatele atacului de la Moscova

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Kremlinul a refuzat să comenteze dovezile tot mai mari că filiala afgană a Statului Islamic (IS), cunoscută sub numele de Provincia Khorasan a Statului Islamic (ISKP), a orchestrat atacul terorist asupra sălii de concerte Crocus City din Moscova, în urma căruia au murit 137 de persoane.

Întrebat de reporteri dacă Kremlinul recunoaște că IS a fost în spatele atacului, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Puneți o întrebare legată de progresul anchetei. Nu comentăm în niciun fel acest lucru. Nu avem dreptul să facem acest lucru. Dar vă îndemnăm să vă bazați pe informațiile furnizate de agențiile noastre de aplicare a legii”, relatează The Guardian.

Reporterii au întrebat, de asemenea, de ce Vladimir Putin și autoritățile ruse nu au menționat IS ca posibil organizator al atacului.

„Ancheta continuă. Nu a fost încă anunțată nicio teorie solidă. Este vorba doar de informații preliminare”, a declarat Peskov. Putin a susținut, fără dovezi, că Ucraina i-a ajutat pe atacatori și că a planificat să „deschidă o fereastră” pentru ca aceștia să scape.

Deși serviciile de informații americane avertizaseră anterior că celule IS din Rusia plănuiau să vizeze săli de concert, Peskov a declarat că serviciile de securitate ruse nu au acceptat niciun ajutor din partea Occidentului.

„Nu, serviciile noastre de securitate lucrează pe cont propriu, în prezent nu este luată în considerare nicio asistență”, a declarat el în cadrul unei convorbiri telefonice cu jurnaliștii.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a pus sub semnul întrebării afirmațiile SUA potrivit cărora IS s-ar afla în spatele atacului.

„Atenție - o întrebare pentru Casa Albă: Sunteți siguri că este vorba de ISIS? Ați putea să vă mai gândiți la asta?”, a declarat Zaharova într-un articol pentru ziarul Komsomolskaia Pravda.

Zaharova a adăugat că SUA, care a declarat că a primit informații potrivit cărora gruparea teroristă a acționat singură, răspândește o versiune a „sperietoarei” Statului Islamic pentru a-și acoperi colaboratorii de la Kiev.

Duminică, patru suspecți au apărut în fața instanței de la Moscova, fiind acuzați de atacul terorist asupra sălii de concerte. Bărbații au fost identificați oficial ca fiind cetățeni ai Tadjikistanului, a precizat agenția de știri de stat Tass, și au fost plasați în arest preventiv pentru două luni.

Instanța a dat publicității un videoclip în care ofițeri de poliție îl aduc pe unul dintre suspecți în sala de judecată, încătușat, precum și fotografii cu același bărbat stând într-o cușcă de sticlă pentru inculpați. Unul dintre suspecți a fost condus în sala de judecată cu ochii legați. Când i s-a scos legătura de la ochi, s-a putut vedea un ochi învinețit. Un alt suspect a fost adus în sala de judecată într-un scaun cu rotile.

Bărbații, identificați ca fiind Saidakrami Murodali Rachabalizoda, Dalerdzhon Barotovich Mirzoyev, Shamsidin Fariduni și Muhammadsobir Fayzov, se confruntă cu acuzații de „atac terorist comis de un grup de indivizi care a dus la moartea unei persoane”, potrivit Tass. Toți patru au pledat vinovați.

Bărbații au fost arestați în regiunea sudică Bryansk, unde autoritățile au declarat că le-au avariat vehiculul și au prins mai mulți dintre suspecți în timp ce fugeau într-o pădure din apropiere. Au fost publicate noi videoclipuri care arată forțele de securitate rusești interogându-i pe bărbați, dintre care cel puțin unul a vorbit în tadjică în timpul unui interogatoriu. Ministerul de Externe al Tadjikistanului a negat inițial că suspecții ar fi cetățeni ai țării.

Într-o convorbire telefonică de duminică, Putin și președintele Tadjikistanului, Emomali Rahmon, „au remarcat că serviciile de securitate și agențiile relevante din Rusia și Tadjikistan lucrează îndeaproape în lupta împotriva terorismului, iar această activitate va fi intensificată”.

ISKP a fost raportată anterior că a recrutat cetățeni radicalizați din Asia Centrală, inclusiv din Tadjikistan.

Unele dintre videoclipurile interogatoriilor sugerează că bărbații au fost torturați de serviciile de securitate rusești. Unul dintre clipuri, difuzat de bloggerii ruși, pare să arate membri ai forțelor de securitate tăind urechea unui bărbat care este ulterior interogat cu privire la atac și i-o îndesă în gură. Un altul pare să arate forțele de securitate lovind un suspect cu patul puștii și dându-i cu piciorul în timp ce acesta zăcea în zăpadă.

Mai devreme, duminică, IS a publicat noi imagini cu atacul, confirmând afirmația grupului terorist că a orchestrat atrocitatea, chiar dacă Rusia a încercat să dea vina pe Ucraina, ceea ce Kievul neagă.

Incidentul de lângă Moscova este cel mai mortal atac revendicat de IS pe teritoriul european și cel mai mortal atac terorist comis de orice grupare în Rusia de la asediul de la Beslan din 2004.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel