Aleksei Navalnîi, candidat la Primăria Moscovei și opozant al lui Putin, condamnat

Unul dintre contestatarii lui Putin, Aleksei Navalnîi, a fost condamnat și arestat, joi,  de un tribunal aflat la circa o mie de kilometri de Moscova la cinci ani de  închisoare.  Susţinătorii lui Navalnîi au declanșat un val de proteste față de decizia de condamnare a acestuia, Kremlinul avertizând că opozanții  trebuie să  se respecte legea,  relatează Reuters şi AFP. Navalnîi urmează să candideze la Primăria Moscovei, alegeri care vor avea loc la 8 septembrie.

 "Nu putem aproba astfel de adunări. Sperăm că, în viitor, totul se va petrece în conformitate cu legea", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în prima sa declaraţie de presă după verdictul pronunţat joi împotriva lui Navalnîi.

 "Preşedintele nu are dreptul de a comenta o decizie a justiţiei. Deciziile justiţiei trebuie respectate", a continuat purtătorul de cuvânt, citat de agenţiile ruse.

 Condamnarea şi arestarea de joi a opozantului, precum şi eliberarea sa condiţionată de vineri "sunt în conformitate cu legea" a mai subliniat Peskov.

 Peste 200 de manifestanţi au fost arestaţi în cursul nopţii de joi spre vineri la Moscova, în apropierea Pieţei Roşii, în cadrul unei adunări la care au participat mii de persoane, în semn de protest faţă de condamnarea lui Aleksei Navalnîi.

 Joi, Navalnîi a fost condamnat - fiind arestat pe loc - la cinci ani de detenţie pentru deturnarea a 16 milioane de ruble (circa 400.000 de euro) în detrimentul unei exploatări forestiere, Kirovles, pe vremea când era asistent al guvernatorului regiunii. Vineri, acesta a fost eliberat sub control judiciar, împreună cu Piotr Ofiţerov, coinculpat în dosar, până la sentinţa în apel.

 Decizia de vineri, dată de Curtea regională din Kirov la cererea Parchetului, îi permite lui Navalnîi să rămână în cursa alegerilor pentru funcţia de primar al Moscovei, care vor avea loc la 8 septembrie, relatează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel