Klaus Iohannis, numire șef SIE. "Sunt ultimul care vrea să politizeze serviciile"

Klaus Iohannis spune că nu a dorit să facă nominalizările pentru şefia SRI şi SIE împreună, astfel că a anunţat doar nominalizarea la SRI, urmând ca în perioada următoare să facă o propunere și pentru SIE.

"Nu am vrut să amestec aceste două lucruri, fiindcă fiecare serviciu are specificul lui, problemele lui, domeniul de activitate. Am considerat că dintre cele două servicii este nevoie de clarificare acum, prima dată, la SRI, după care voi aborda și SIE", a zis Klaus Iohannis la Digi 24.

Întrebat dacă pentru propunerea SIE va alege o persoană din lumea politică, la fel ca în cazul lui Eduard Hellvig, președintele a zis: "Sunt ultimul care vrea să politizeze serviciile. Eu vreau să nominalizez persoane civile care au capacitatea să conducă bine serviciile secrete. Acestea sunt argumentele principale. Nu am dorit un anumit profil politic. Acolo vreau un profil de civil care mie îmi dă o garanție că va conduce bine și în sensul europenizării acestui serviciu".

Control mai bun al comisiilor parlamentare asupra serviciilor

În plus, întrebat dacă este nevoie de control mai bun al comisiilor parlamentare asupra servicilor, Klaus Iohannis a punctat: "Nu trebuie să dau eu note cuiva de la Parlament. (...)

Putem să observăm cu toții că există un pachet de legi privind siguranța națională care stau de mult în Parlament și cred că în aceste legi s-a abordat și partea de control parlamentar. Până la urmă nu doar Parlamentul vrea un control mai eficient, ci și serviciile. Atunci nu apar tot felul de povești. Dacă există un control clar și transparent, atunci nu va veni nimeni să spună o poveste ca din filmele cu spioni și să fie și crezut".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel