Klaus Iohannis, lovitură dură din partea unui nume cu greutate

Klaus Iohannis s-a lovit de un refuz din partea unui nume cu greutate din cultura românească.

Scriitorul şi publicistul Liviu Antonesei a prezentat, marţi, pe pagina sa de Facebook, o discuţie cu consilierul prezidențial Andrei Muraru prin care îl anunța că refuză invitaţia la o recepţie oferită de preşedinte la Palatul Cotroceni.

Liviu Antonesei a publicat schimbul de mesaje cu Andrei Muraru, consilier prezidențial:

Un schimb de mesaje cu Dl Andrei Muraru, Consilier Prezidential
privind o invitatie la Cotroceni

Stimate domnule profesor Antonesei,
Revin cu acest mesaj in urma convorbirii noatre telefonice. Așadar, intalnirea cu Presedintele Klaus Iohannis va avea loc miercuri, 16 decembrie, ora 17. Rugamintea noastra este sa fiti la Intrarea Leu a Palatului Cotroceni intre 16.30 si 16.45 pentru formalitatile de acces.
Va rog sa-mi transmiteti o confirmare dupa ce receptionati acest mesaj.
Cu multumiri si ganduri bune,
Andrei Muraru
Consilier Prezidențial
Andrei Muraru

-----------------------------------

Stimate Domnule Andrei Muraru
Consilier Prezidential
De vineri incoace, de cind am vorbit la telefon, m-am tot gindit daca nu m-am pripit acceptind invitatia pentru intilnirea de miine de la Cotroceni, pentru care, desigur, ii multumesc Domnului Presedinte si Dumneavoastra de asemenea.

[citeste si]

Amabilul Dumneavoastra mesaj de astazi m-a obligat cumva sa opresc meditatia si sa iau o decizie. Iar aceasta este negativa, in ciuda unei anumite simpatii pe care inca o am fata de Domnul Klaus Iohannis. Mai ales pentru candidatul pe care l-am sustinut toamna trecuta si, din pacate, mai putina pentru presedintele in exercitiu. Recunosc, desigur, ca noul presedinte marcheaza o schimbare de stil fata de mandatele Domnului Basescu, un stil care apropie Romania de o anumita normalitate. Faptul ca nu mai traim intr-o isterie continua, provocata de la cel mai nivel al puterii de stat, este fara indoiala un cistiga pentru tara pe care il apreciez. In context, ma simt mai bine reprezentat de Presedintele de acum decit de toti cei anteriori.

Din pacate, dupa primele doua-trei luni de mandat, presedintele pe care l-am sustinut mi-a inselat increderea - este desigur si vina mea, uneori uit ca traim in Romania -, comitind unele erori de pozitionare, pe care le-am criticat de cite ori a trebuit. Din pacate, nu mai am acces pe pagina de Face Book a Presendintelui, asa ca doar la primele erori am putut sa-i comunic opinia. Cind am confirmat telefonic acceptul meu, m-am gindit ca-i voi putea comunica prin viu grai observatiile si criticile mele. Apoi, mi-am dat seama ca vom fi citeva zeci, poate sute de persoane, invitati sa participe la o intilnire agreabila, inainte de sarbatori, pe care nu avea sens s-o tulbur eu. Da, sint un om relativ incomod, dar nu si un trouble fete!

In speranta ca Dumneavoastra ii veti putea comunica Domnului Presedinte unele din observatiile si criticile mele, le reiau aici pe scurt:

- O politica de personal care a condus la recuperarea si punerea in posturi a celei mai daunatoare parti a intelectualitatii din tara, mai refer desigur la ceea cea presa a numit „intelectualii lui Basescu", care au ocupat din noi institutii ale statului, de la servicii de informatii la ambasade. Nu fac o lista nominala pentru ca am facut-o la timp, in articole, postari pe blog si Face Book.

- Promovarea pe sub mina a legislatiei Big Brother, intr-o forma abia edulcorata fata de versiunile anterioare, respinse toate de Curtea Constitutionala a Romaniei. Or, aceste legi sint de limpede extractie securista si nu au fost supuse niciodata cu adevarat unei dezbateri publice.

- DNA, in ciuda faptului ca e mai „pluralist" din octombrie 2013 - tras de mineca de Departamentul de Justitie al SUA a aflat ca hotii sint in toate partidele nu doar in cele antipatizate de Domnul Basescu -, continua sa faca un fel de Justitie specatocol - scapa „pe surse" informatii din dosarele in lucru, stenograme etc, catre presa acolita, ceea ce nu se intimpla in statele civilizate, unde Justitia se face la tribunal, nu in ziare si la televizor. Ceea ce este si mai grav, SRI ia parte la anchetele DNA, desi nu are nici o atributie legala in aceasta privinta. Poate inca si mai grav este ca TOATE interceptarile din Romania, oricine le-ar face, sint ilegale, dat fiind ca o Hotarire CSAT, de pe vremea anteriorului presedinte, nu poate tine locul unei legi. CSAT nu este organ legislativ in Romania, cel putin asa ceva nu este prevazut in Constitutie.

- Mi se pare inacceptabil cum s-a profitat de o tragedie, incendiul cu deja 61 de morti de la „Colectiv", pentru a fi promovat guvernul Ciolos. Opinia mea privind acest guvern, care a schimbat de trei ori titularul de la Justitie, a propus Parlamentului trei versiune de program de guvernare intr-o zi si cuprinde, pe linga ceva eurobirocrati - ca tehnocrati ar fi o exagerare -, si un demn reprezentant al extremei drepte, nu are cum sa fie una favorabila.

Acestea ar fi observatiile mele majore. Mai sint si altele, de mai mica importanta, dar care cumulate, trag totusi greu. Ma gindesc, de pilda ca, chiar acum, mai multe mii de ciobani protesteaza la Bucuresti impotriva noii forme a legii vinatorii, devenita nu stiu de ce un fel de lege anti-oi si anti-ciini! Se intelege ca si antioerit!

Inca o data, multumesc Domnului Presedinte pentru amabila invitatie, cum va multumesc si Dumneavoastra. Imi pare rau daca refuzul meu va dezamageste, dar viata m-a invatat ceva, sa tin mai mult la opiniile mele si la independenta mea decit la orice fel de onoruri...Ultimul lucru pe care mi l-as dori ar fi sa aveti neplaceri din pricina acestui refuz. Stiti ca va apreciz foarte mult, inclusiv pentru unele gesturi de independenta.

Cu prietenie si cela mai bune urari,
Liviu Antonesei
15. 12. 2015, in Iasi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel