Karl Marx - comemorare. Cadoul Chinei pentru Germania

Karl-Marx Figuren in Trier
Karl-Marx Figuren in Trier

Cadou controversat din partea poporului chinez pentru Germania, la aniversarea a 200 de ani de la naşterea lui Karl Marx. 

Sâmbătă, 5 mai, a fost dezvelită în oraşul german Trier o statuie a filosofului Karl Marx, cu prilejul aniversării a 200 de ani de la naşterea sa, în prezenţa a 4.000 de persoane, informează dpa. 

Oaspeţi importanţi şi protestatari deopotrivă au sosit în oraş pentru evenimentele de marcare a zilei de naştere a lui Marx, cel mai important moment al zilei de sâmbătă fiind dezvelirea unei statui de bronz, de 5,5 metri înălţime şi 2,3 tone - un cadou din partea Chinei - care îl reprezintă pe filosoful german. 

[citeste si]

Comemorarea s-a lăsat cu proteste

Chiar şi la 200 de ani de la naşterea sa, Marx încă mai produce controverse, victimele comunismului, susţinătorii mişcării spirituale Falun Gong, interzisă în China, şi membri ai Alternativei pentru Germania (AfD, de extremă dreapta) protestând faţă de această iniţiativă. 

În acelaşi timp, o alianţă marxistă, în interiorul căreia s-au regăsit şi membri ai partidului de stânga Die Linke şi ai Partidului Comunist German, a ieşit în stradă pentru a protesta "împotriva capitalismului şi a exploatării". 

Câteva sute de poliţişti au fost desfăşuraţi în Trier pentru a menţine ordinea. 

"În sfârşit putem să-l privim pe Marx ceva mai imparţial", a declarat Andrea Nahles, recent aleasă lider al social-democraţilor germani. Nahles a respins şi "insinuările" potrivit cărora festivităţile au fost excesive: "Dacă tot sărbătorim, atunci acesta este momentul potrivit. Şi, în lumina importanţei internaţionale a lui Marx, este cât se poate de rezonabil".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel