Jesmyn Ward laureată a premiului America 2019 pentru romanul "Cântec pentru cei neîngropaţi"

Scriitoarea americană Jesmyn Ward a primit marţi premiul America pentru cea mai bună carte americană pentru romanul "Cântec pentru cei neîngropaţi" ('Sing, Unburied, Sing'), o poveste emoţionantă despre o familie de culoare din Mississippi afectată de consumul de droguri şi ameninţarea închisorii, relatează AFP.

Redacţia revistei trimestriale America a selectat romanul lui Jesmyn Ward, "Cântec pentru cei neîngropaţi", drept "cea mai bună carte a anului 2019". Acest premiu literar i-a fost înmânat marţi, 25 iunie, la Paris.

Profesoară de limba engleză (a fost prima din familia ei care a absolvit o facultate), Jesmyn Ward, în vârstă de 42 de ani, a fost deja recompensată pentru această carte cu prestigiosul National Book Award în 2017. Este, de asemenea, singura femeie care a primit de două ori această distincţie considerată cel mai important premiu literar din Statele Unite.

Romanul "Cântec pentru cei neîngropaţi" prezintă povestea unei femei pe nume Leonie (de culoare, toxicomană şi uneori brutală) care decide să-şi ducă copiii în nordul Mississippi pentru a-şi căuta tatăl (Michael, un bărbat alb provenit dintr-o familie rasistă) care urmează să fie eliberat din închisoare.

Povestea alternează vocea lui Leonie, a fiului său Jojo, un băiat de 13 ani, şi a lui Richie, o fantomă care vorbeşte numai în urechea lui Jojo. Deşi în vârsta de 13 ani, Jojo (de la Joseph) este incredibil de matur. Crescut de bunicii săi materni, în special bunicul său numit River, Jojo are grijă de sora lui mai mică Kayla, luată şi ea de mama sa pe drumul spre penitenciarul Parchman din Mississippi.

Dacă segregarea rasială aparţine de trecutul în sudul Statelor Unite, rămăşiţele sale rămân. "Timp de peste 300 de ani, negrii americani au fost trataţi ca nişte vite", afirmă scriitoarea Jesmyn Ward în noul număr al revistei America care va apărea miercuri.

"Este o tendinţă care a durat secole şi este încrustată chiar în fundamentele Americii", adaugă romanciera al cărei frate, "un bărbat negru de 18 ani", a fost rănit mortal de un şofer beat în octombrie 2000. Şoferul, alb, a fost arestat de poliţie, însă condamnat doar pentru că a fugit de la locul accidentului.

"De multe ori mă întreb cât de diferit ar fi fost verdictul, dacă fratele meu s-ar fi aflat la volan", a mai spus Jesmyn Ward.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel