Jens Stoltenberg: Aderarea Ucrainei la NATO în timpul războiului nu este pe agendă

Jens Stoltenberg, șeful NATO. Sursa foto: Agerpres
Jens Stoltenberg, șeful NATO. Sursa foto: Agerpres

Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, a transmis un mesaj clar privitor la perspectivele Ucrainei de aderare la NATO.

Ucraina nu va putea adera la NATO atâta timp cât războiul va continua, a declarat miercuri șeful alianței, Jens Stoltenberg, potrivit The Guardian.

„Cred că toată lumea și-a dat seama că, a deveni membru în mijlocul unui război, nu este pe agendă”, a spus Stoltenberg la un eveniment organizat de German Marshall Fund al SUA la Bruxelles, potrivit Reuters.

„Problema este ce se întâmplă când războiul se termină.”, a continuat șeful NATO.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este așteptat să participe la următorul summit al Alianței Nord-Atlantice de la Vilnius din iulie. Acesta a declarat anterior că ar fi un moment oportun pentru o declarație politică despre perspectiva aderării Ucrainei la NATO.

Aderarea Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică și Uniunea Europeană au fost principalele probleme motivate de Federația Rusă atunci când a lansat invazia asupra Ucrainei, în februarie 2022. 

Ulterior, Rusia a reușit să ocupe parțial 4 teritorii ucrianene, Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie, unde a organizat referendumuri ilegale în toamna anului trecut și pe care acum le consideră teritorii proprii.

NATO antrenează piloții ucraineni pe avioane F-16

Anterior, piloții ucraineni au început să fie antrenați pe avioane de luptă F-16. Alianța Nord-Atlantică a specificat că această măsură nu va face din NATO parte din conflictul dintre Rusia și Ucraina.

„Ucraina are dreptul să se apere. Noi ajutăm Ucraina să pună în aplicare acest drept. Aceasta demonstrează disponibilitatea noastră de a sprijini Ucraina şi de a ne pregăti pe termen lung”, a spus Stoltenberg.

Rusia a amenințat că furnizarea de F-16 către Ucraina va expune Occidentul la „riscuri colosale”

Când s-a luat decizia de a furniza avioane F-16 Ucrainei, Rusia a avertizat țările occidentale că se expun la „riscuri colosale”, potrivit viceministrului rus de Externe, Aleksandr Gruşko.

"Noi vedem că ţările occidentale încă aderă la scenariul escaladării. Aceasta implică riscuri colosale pentru ei înşişi.

În orice caz, acest lucru va fi luat în considerare în toate planurile noastre şi avem toate mijloacele necesare pentru a atinge obiectivele pe care le-am stabilit", a declarat Gruşko.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel