Italia sechestează două nave. Războiul psihologic continuă

 Italia a anunţat joi că va plasa sub sechestru două nave ale organizaţiei neguvernamentale germane Lifeline, dintre care una navighează în Marea Mediterană cu peste 200 de migranţi la bord, cu scopul de a verifica dacă pavilionul lor olandez corespunde cu naţionalitatea lor, informează AFP. 

Controversa survine după mai multe contre ale Italiei pentru Spania, în privința primirii navelor cu migranți. 

Navele Lifeline şi Seefuchs "vor fi plasate sub sechestru de către guvernul italian şi îndreptate spre porturile noastre pentru a li se verifica pavilionul de apartenenţă", a anunţat ministrul italian al transporturilor, Danilo Toninelli. 

Accesul navelor Lifeline, care a salvat peste 200 de migranţi în nordul coastelor libiene, şi Seefuchs în porturile italiene a fost interzis anterior de ministrul italian de interne Matteo Salvini. 

Ministrul transporturilor Danilo Toninelli a precizat totuşi că "vieţile umane vor fi salvate" înainte ca navele să fie puse sub sechestru. 

Continuă acuzele 

Potrivit lui, ONG Lifeline a acţionat contrar dreptului internaţional, luând la bord migranţi, în timp ce paza de coastă libiană era pe cale să intervină. 

Răspunzând unui demers al guvernului italian, Olanda a indicat că nava arborează "nelegitim, ilegal pavilionul olandez", a afirmat Toninelli, membru al Mişcării 5 Stele (antisistem), care formează coaliţia guvernamentală împreună cu Liga (extrema dreaptă) al lui Matteo Salvini. 

La rândul său, reprezentanţa Olandei pe lângă UE a afirmat joi într-un mesaj pe Twitter că navele Seefuchs şi Lifeline nu navighează sub pavilion olandez. "Aceste nave aparţin unei organizaţii neguvernamentale germane şi nu apar în registrele navale ale Olandei", a asigurat aceasta. 

Lifeline a indicat într-un comunicat că a salvat 226 de persoane joi dimineaţa, "respectând dreptul internaţional" în largul coastelor Libiei, "în apele internaţionale" şi are nevoie de "un port sigur" pentru a-i debarca pe migranţii salvaţi. 

Organizaţia şi-a exprimat temerea că "o situaţie asemănătoare cele a navei Aquarius în urmă cu o săptămână s-ar putea profila la orizont". 

Aquarius, o navă umanitară închiriată de organizaţia neguvernamentală franceză SOS Mediterana, a fost primită duminică în portul spaniol Valencia, după o săptămână de la refuzul Italiei şi al Maltei de-a o primi în unul din porturile lor. 

Cei 630 de migranţi pe care îi transporta nava iniţial au fost transferaţi parţial spre două nave italiene şi cele trei vase şi-au continuat apoi drumul spre Spania. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel