Istoricul-controversă Neagu Djuvara a împlinit 100 de ani

Istoricul Neagu Djuvara, autorul mai multor declarații care au născut controverse, împlinește astăzi 100 de ani.

Neagu Djuvara a făcut de-a lungul anilor mai multe afirmații controversate și nu a ezitat să-și declare public antipatia față de Ion Iliescu și simpatia față de Traian Băsescu.

Una dintre declarațiile care au stârnit controverse este cea în care spune că Regele Mihai I ar fi trebuit să rămână "rămână sărac și curat".

Despre Regele Mihai I

Neagu Djuvara crede că fostul suveran al României nu trebuia să accepte restituirea proprietăţilor regale, naţionalizate de comunişti, prin mijlocirea fostului.

"Ar fi avut în '90, dar de atunci s-au mai stricat lucrurile. Am mai spus-o – şi asta m-a stricat, din cauza dumitale!, cu familia regală (n.a. aluzie la volumul de dialoguri „Un secol cu Neagu Djuvara", Editura Adevărul, 2010) – ce gândesc despre felul cum ginerele Regelui l-a învrăjbit. Regele n-ar fi trebuit să accepte să fie în termeni atât de buni cu Ion Iliescu", a declarat istoricul într-un interviu pentru Adevărul.

Despre Ion Iliescu

O altă declarație celebră a lui Neagu Djuvara este "Îl urăsc pe Ion Iliescu".

Istoricul a făcut această afirmație într-un interviu acordat ziarului România Liberă.

Întrebat ce urăște cel mai mult, acesta a spus: "Nu sunt un om care urăşte, dar dacă mă întrebaţi cu tot dinadinsul vă pot spune că cel mai mult îl urăsc pe Ion Iliescu".

Despre Traian Băsescu

Academicianul a recunoscut că Traian Băsescu îi este foarte simpatic.

"Traian Băsescu nu a fost rău, într-un sens. I se reproșează lucruri... chestiunea cu vasele, de exemplu, nu o cunosc. Nu mă pricep să spun dacă are sau nu bube în cap. Îmi este simpatic. Este un tip mai energic. Este un fost căpitan de vapor. Îmi este simpatic Băsescu", a spus Neagu Djuvara la Realitatea TV.

Ne tragem din cumani

O altă afirmație controversată a istoricului este aceea că românii se trac din cumani.

Teoria lui Djuvara este că familia Basarbilor ar fi fost de origine cumană, deci turcofonă, cumanii fiind un trib turcic creștinat, care domniseră peste un enorm imperiu, de la Dunăre pînâ în Asia Centrală, inclusiv în câmpia Bărăganului, și a căror limbă ne e bine cunoscută datorită acelui dicționar și ghid de conversație descoperit providențial, Codex Comanicus

Biografie

Istoricul și diplomatul Neagu Djuvara s-a născut la 18 august 1916, în București, într-o familie de origine aromână așezată aici la sfârșitul secolului al XVIII-lea și care a dat țării mai mulți oameni politici, diplomați și universitari.

În 1937 devine licențiat la Sorbona (istorie), iar în 1940 își ia doctoratul în drept la Paris. 32 de ani mai târziu, Neagu Djuvara obține doctoratul de stat, sub îndrumarea cunoscutului sociolog și filosof Raymond Aron, cu o teză de filozofie a istoriei. În 1987 a obținut Diploma Institutului Național de Limbi și Civilizații Orientale (INALCO) din Paris.

Și-a început cariera în diplomație în mai 1943. În 1961 a plecat în Africa, în Republica Niger, unde a stat douăzeci și trei de ani în calitate de consilier diplomatic și juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Străine (1961-1984), călătorind mult în Africa, Europa și America. Concomitent a fost și profesor de drept internațional și de istorie economică la Universitatea din Niamey.

Din 1984 a fost secretar general al Casei Românești de la Paris, iar după Revoluția din decembrie 1989 a revenit, în 1990, în România.A fost profesor-asociat la Universitatea din București (1991-1998). Este membru de onoare al Institutului de Istorie A.D.Xenopol din Iași și al Institutului de Istorie Nicolae Iorga din București.

Preocupat în mod special de filosofia istoriei și de istoria României, Neagu Djuvara a semnat mai multe lucrări de referință. Neagu Djuvara și-a lansat, la 26 noiembrie 2011, în cadrul Târgului Gaudeamus, volumul "Răspuns criticilor mei și neprietenilor lui Negru Vodă", considerat de către public Cea mai râvnită carte a Târgului.

În 2006 Neagu Djuvara a fost decorat cu Ordinul Național Servicul Credincios în grad de Mare Cruce. În 2010 a fost decorat de către ambasadorul Franței la București, Henri Paul, cu ordinul Ordinul Artelor și Literelor în grad de Ofițer. La 9 august 2016 istoricului Neagu Djuvara i-a fost conferit Ordinul Național "Steaua României" în grad de Cavaler.

La 30 octombrie 2012, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din București, iar la 5 decembrie 2012, titlul de Doctor Honoris Causa i-a fost atribuit și de către Universitatea Dunărea de Jos din Galați. I-a fost decernat Premiul de Excelență al celei de-a XVI-a ediții a Galei Premiilor Radio România Cultural 2016.

În urmă cu doi ani, Neagu Djuvara, unul dintre ultimii boieri ai României, vorbea într-un interviu pentru Digi 24, despre modelul său de bună-cuviință.

„Ceea ce mi se pare mie că este cel mai important este cinstea, adică cinstea în sensul foarte larg al cuvântului. Să fii întotdeauna onest, adică să spui adevărul, să nu cauți să iei bunul altuia. Nu am avut niciodată poftă de lucrurile altuia. Pe când sunt foarte multe persoane care tânjesc după bunul pe care îl vede la vecina, nu atât de avere, dar orice: situație, reputație, mie nu mi-a fost niciodată poftă de ceea ce are altul", mărturisea istoricul.

Neagu Djuvara sublinia și cât de important este să deții calitatea de a interpreta toate informațiile înmagazinate: "Erudiția e un bagaj, dar dacă nu știi să interpretezi cunoștințele înmagazinate, să le pui împreună, să faci din ele o piramidă, degeaba ai această erudiție, ești un bou. Ești un bou foarte învățat".Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel