Iranul acuză Occidentul de operațiuni de spionaj prin șopârle

Dan Carp / 13 feb 2018 / 14:33 Salveaza PDF Comentarii
reptile
Descriere foto: reptile

Un fost şef de stat major din Iran a afirmat marţi că Occidentul a folosit şopârle şi cameleoni, care pot „atrage unde atomice", pentru a spiona Iranul şi programul său nuclear, relatează France Presse. 

Hassan Firouzabadi, în prezent consilier militar al ghidului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a făcut această afirmaţie în timp ce era întrebat de mass-media locale despre arestările recente ale unor ecologişti din această ţară.

El a menţionat că nu cunoaşte detalii cu privire la aceste reţineri, dar a afirmat în schimb că Occidentul se foloseşte deseori de turişti, oameni de ştiinţă şi ecologişti în scopuri de spionaj în Iran.

„Cu câţiva ani în urmă, nişte persoane au venit în Iran pentru a colecta ajutoare pentru Palestina. (...) Am avut îndoieli cu privire la ruta pe care şi-au ales-o'', a declarat Firouzabadi pentru agenţia de presă Ilna, care are legături cu reformatorii.

 

 Pielea șopârlelor atrage unde atomice

 

„Am găsit în posesia lor o varietate de specii de reptile ale deşertului, cum ar fi şopârle şi cameleoni. Am descoperit că pielea acestor animale atrage unde atomice şi că ele (reptilele) acţionau ca spioni nucleari, care căutau să localizeze mine de uraniu şi activităţile nucleare'' ale Iranului, a adăugat el.

Aceste afirmaţii intervin după decesul în închisoare al unui universitar şi ecologist irano-canadian de renume şi arestarea mai multor colegi ai săi. Kavous Seyed Emami (63 de ani) era directorul Fundaţiei pentru fauna persană, care activează pentru a proteja speciile pe cale de dispariţie în Iran. Emami fusese arestat la 24 ianuarie, iar vineri familia sa a fost informată că el s-a ''sinucis'' în închisoare. Duminică, un oficial din justiţie a afirmat că Emami a mărturisit crime legate de o anchetă pentru spionaj şi că şapte membri ai fundaţiei sale au fost încarceraţi. Universitari proeminenţi din Iran i-au scris luni preşedintelui Hassan Rohani pentru a-i cere explicaţii cu privire la presupusa sinucidere în închisoare a lui Seyed Emami, punând la îndoială versiunea oficială, în timp ce familia sa a cerut efectuarea unei autopsii.

 

[citeste si]


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26