Irak: Locul în care fake news-ul a UCIS 60 de persoane

Fake news-ul a provocat în Irak o luptă internă care a ucis nu mai puțin de 60 de persoane. 

În mijlocul crizei de securitate provocată de ISIS, au izbucnit lupte în nordul Irakului în jurul orașului Tuz Khurmatu între membrii armatei kurde irakiene și luptătorii militiilor șiite irakiene. Nu a contat că ar fi trebui tsă fie aliați care luptă împotriva ISIS.

Rolul jucat de Facebook a dus însă la moartea unor oameni

Oamenii de propagandă ai ambelor părți au postat poze și videoclipuri, pe care spuneau că le-au făcut Tuz Khurmatu: tancuri, acțiuni de luptă și un camion plin cu oameni morți. Diferite mijloace mass-media irakiene au preluat aceste postări falze; unii le-au difuzat chiar la televizor.

Apoi, după cum Khalif Awaf, unul dintre liderii militiilorlocale, își amintește,  el și oamenii săi au citit pe Facebook că forțele kurde trimit tancuri și forțe speciale. Lucrurile păreau grave. Într-adevăr rău. Și bărbații lui Awad s-au orientat să continue să lupte.

Intervenția care a blocat fake news-ul 

Dar doar pentru a se asigura că știa ce se întâmplă în lumea reală, nu pe lumea Facebook, Awaf l-a chemat pe primarul lui Tuz Khurmatu să confirme că forțele kurde au trimis într-adevăr artilerie grea. "El ne-a spus că este o minciună", a relatat Awaf unui jurnalist din apropiere de Kirkuk.

Imediat postările false de pe Facebook s-au opirt și, în cele din urmă, Awaf a spus: "Am cerut Comisiei irakiene pentru mass-media și comunicare să blocheze mediile sociale din Kirkuk și Tuz Khurmatu, deoarece locurile erau doar folosite pentru a răspândi minciuni despre ambele părți".

Ulterior, soldații din forțele kurzi și șiiți și-au spus că au crezut că rapoartele false pe Facebook ar fi putut prelungi un conflict care, în cele din urmă, a ucis aproximativ 60 de persoane, relatează the dailybeast.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel