Inflație galopantă, Turcia. Intervenție Banca Centrală

Descriere foto:

Banca Centrală a Turciei a anunţat, luni, că îşi va ajusta politica monetară având în vedere 'riscurile semnificative' la adresa stabilităţii preţurilor.

Declaraţie fermă a avut scopul de a calma pieţele financiare după ce în luna august rata inflaţiei a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani, transmite Reuters. Următoarea şedinţă de politică monetară la Banca Centrală a Turciei va avea loc în data de 13 septembrie.

Lira turcească a pierdut aproximativ 40% din valoare în raport cu dolarul de la începutul acestui an, pe fondul îngrijorărilor cu privire la efectele influenţei preşedintelui Tayyip Erdogan asupra economiei, al apelurilor sale repetate pentru dobânzi mai mici şi al înrăutăţirii relaţiilor cu SUA. Luni, Institutul naţional de statistică din Turcia a anunţat că în luna august preţurile de consum au crescut cu 2,3% comparativ cu luna iulie şi cu 17,9% în ritm anual. Este cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei înregistrată de Turcia după 2003.

Riscuri semnificative la adresa stabilităţii preţurilor

'Evoluţiile recente cu privire la perspectivele inflaţiei arată riscuri semnificative la adresa stabilităţii preţurilor. Banca Centrală va lua măsurile necesare pentru a sprijini stabilitatea preţurilor. Politica monetară va fi ajustată la reuniunea din septembrie, având în vedere evoluţiile recente' a informat Banca Centrală a Turciei într-un comunicat de presă.

Investitorii îşi pun acum întrebarea dacă o majorare de dobândă la următoarea şedinţă de politică monetară va fi suficientă pentru a ţine sub control inflaţia. La precedenta şedinţă de politică monetară, care a avut loc în luna iulie, Banca Centrală a Turciei a decis să menţină nemodificată dobânda de referinţă, ceea ce a dus la deprecierea lirei. Preşedintele Tayyip Erdogan, care se descrie drept un 'duşman al dobânzilor', vrea ca Banca Centrală să reducă dobânzile pentru a stimula creditarea şi creşterea economică.

În schimb, investitorii îngrijoraţi de inflaţia de două cifre din Turcia vor ca Banca Centrală să majoreze semnificativ dobânzile. Semnalând că este gata să ia măsuri, Banca Centrală a Turciei ar putea să genereze o seri de aşteptări în rândul pieţelor financiare, care vor fi dezamăgitoare dacă nu va avea loc o majorare semnificativă a costului creditului, susţine Piotr Matys, analist la Rabobank.

Vezi și: Trump, noi amenințări: ”Turcia a acţionat foarte rău”
Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25