Indemnizația de creștere a copilului ar putea reveni la 85% din salariu

indemnizatie
indemnizatie

Potrivit ministrului Muncii,  Mariana Câmpeanu, indemnizaţia pentru creşterea copilului ar putea reveni la 85% din salariu. În acest sens Parlamentul urmează să dezbată o serie de amendamente la OUG   124/2011 pentru modificarea şi completarea unor acte normative care reglementează acordarea de beneficii de asistenţă socială.

Amendamentul privind revenirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului la 85% din salariu la se referă atât la opţiunea pentru concediul de un an pentru creşterea copilului, cât şi la situaţia concediului cu durata de doi ani.

 În ceea ce priveşte plafoanele indemnizaţiei pentru creşterea copilului, acestea se vor menţine la nivelul actual: plafon minimal de 600 lei, plafon de 1.200 lei pentru opţiunea concediului de un an şi de 3.400 de lei pentru concediul de doi ani.

 Un alt amendament destinat aprobării Parlamentului priveşte extinderea dreptului la stimulentul de reinserţie la părinţii care au optat pentru concediul de doi ani. În prezent, stimulentul este acordat numai părinţilor care au optat pentru concediul de un an şi care se revin la locul de muncă până la împlinirea de către copil a acestei vârste. Odată aprobat, amendamentul va da permite părinţilor care au optat pentru concediul de doi ani să beneficieze de stimulentul de reinserţie, după împlinirea de către copil a vârstei de un an.

 Ministrul Muncii a precizat că, pentru adoptarea şi introducerea în Strategia de Creştere a Natalităţii a extinderii facilităţilor acordate mamelor ce se reîntorc la locul de muncă, va avea discuţii cu patronatele şi sindicatele. Este vorba despre introducerea unui program flexibil de lucru care să permită alăptarea copilului până la vârsta de doi ani. În prezent, această facilitate există numai pentru mamele cu copii cu vârsta până la un an.

 Referitor la sistarea plăţii indemnizaţiei în cazul părinţilor care au datorii la bugetele locale, amendamentele propuse prevăd ca doar părinţii care beneficiază de cel puţin şase luni de indemnizaţie sau stimulent să fie supuşi verificării.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel