Incendiu, Muzeul Naţional din Rio de Janeiro. Primele ipoteze

Muzeul Naţional din Rio de Janeiro după incendiu
Muzeul Naţional din Rio de Janeiro după incendiu

Incendiul devastator de la Muzeul Naţional din Rio de Janeiro ar fi putut fi produs de un mic balon cu aer cald.

Puternicul incendiu care a devastat duminică noapte Muzeul Naţional din Rio de Janeiro ar fi fost cauzat de un mic balon cu aer cald, din hârtie, care a aterizat pe acoperişul clădirii, a declarat luni ministrul Culturii din Brazilia, Sergio Sa Leitao.

O altă posibilă origine a incendiului ar fi un scurtcircuit, a adăugat Leitao, citat de agenţia Xinhua. Ministrul brazilian al Culturii a catalogat evenimentul drept o tragedie incomensurabilă şi a recunoscut că intervenţia a venit prea târziu. Muzeul Naţional se închisese deja, echipa de pompieri plecase şi nu mai erau decât patru paznici la datorie. Flăcările au izbucnit în partea din spate, iar paznicilor le-a luat ceva vreme până să detecteze incendiul. Când au făcut-o, era deja prea târziu, a declarat Sergio Sa Leitao.

Nu a ars chiar totul

Ministrul a adăugat că va fi începută o investigaţie aprofundată pentru aflarea cauzei tragediei. Un director din cadrul muzeului ar fi observat un balon cu aer cald în apropierea clădirii, care ar fi putut cădea pe acoperiş. Altă posibilitate este aceea a unui scurtcircuit produs în laboratorul audiovizual. Potrivit lui Leitao, o parte dintre obiectele din afara muzeului a fost salvată, iar angajaţii încearcă să afle ce artefacte pot fi recuperate. Trebuie spus că o parte din muzeu din grădina botanică, Librăria Centrală cu aproape 500.000 de volume, o secţiune din colecţia arheologică şi o parte a colecţiei de vertebrate au rămas intacte, a spus ministrul.

Creat de regele Ioan al VI-lea şi deschis în 1818, Muzeul Naţional din Rio de Janeiro este unul dintre cele mai vechi şi mai prestigioase muzee din Brazilia. Această instituţie culturală şi ştiinţifică din America Latină are în colecţia sa peste 20 de milioane de piese de mare valoare.

Lacrimi și proteste

Ce a supravieţuit? Clădirea şi câteva obiecte, aproape 10%, a declarat luni reporterilor în cadrul unei conferinţe de presă Cristiana Serejo, director adjunct în cadrul muzeului. Puternicul incendiu, calificat drept o tragedie pentru cultură, a izbucnit duminică, în jurul orei locale 19:30 (22:30 GMT).

Mai mulţi cercetători şi angajaţi ai muzeului s-au adunat luni în faţa clădirii oferindu-şi consolare şi ştergându-şi lacrimile. În faţa intrării în parcul elegant care adăposteşte fostul palat de 200 de ani, poliţia a făcut uz de gaze lacrimogene pentru a dispersa un mic grup de protestatari care au încercat să pătrundă înăuntru, însă în final aceştia au fost lăsaţi să intre, notează Reuters.

Vezi și: Incendiu puternic la Muzeul Naţional, Rio de Janeiro



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel