Frunda: România "să o lase mai uşor" cu statul naţional

frunda
frunda

"Numitorul comun al Uniunii Europene şi al Împărăţiei Mariei Tereza sunt regiunile, iar viitorul se bazează pe aceste regiuni",  a declarat senatorul Gyorgy Frunda, subliniind că regiuni din Transilvania au dobândit autonomia sub Maria Tereza, iar România "să o lase mai uşor cu statul naţional".

Senatorul UDMR de Mureş Gyorgy Frunda a declarat, luni, la lansarea candidaţilor UDMR din judeţul Mureş, că el este apt pentru reprezentarea intereselor maghiarilor din Transilvania, "cu experienţa dobândită" după 22 de ani de politică,scrie Mediafax.

"Cred că în următorii patru ani voi putea convinge România să o lase mai uşor cu statul naţional, pentru că minciuna are picioare scurte", a spus Frunda.

El a subliniat că îşi doreşte să susţină "acea regiune în care maghiarii sunt majoritari".

"Pentru că această regiune există de mai multe secole, aceste regiuni au dobândit autonomia sub Maria Tereza, iar numitorul comun al Uniunii Europene şi al Împărăţiei Mariei Tereza sunt regiunile, iar viitorul se bazează tocmai pe aceste regiuni. Acesta e viitorul în Europa comună", a spus Frunda.

Frunda  a declarat că el nu are nicio problemă cu definiţiile din Constituţie referitoare la România, cu excepţia sintagmei "stat naţional", care "nu reflectă adevărul şi nu are valoare nici juridică, nici politică".

"Ceea ce numim autonomie este contrapusul a ceea ce numim segregare sau ceea ce ar putea aduce atingere suveranităţii. Este un fel de a trăi în statul care ar trebui să fie în continuare suveran şi unitar, care este România, eu n-am nimic decât cu sintagma de «naţional», care după părerea mea nu reflectă adevărul şi nu are valoare nici juridică, nici politică", a spus Frunda.

Întrebat dacă, după reorganizarea administrativă, ar trebui să existe o regiune în România în care maghiarii să fie majoritari, Frunda a răspuns afirmativ, precizând că astfel s-ar reflecta "adevărul istoric şi tradiţia ardeleană", după cum apare şi în proiectul UDMR pe acest subiect, care prevede înfiinţarea a 15-16 regiuni.

"Da, ar trebui ca în România să existe 15-16 regiuni, iar una dintre aceste regiuni să oglindească adevărul istoric şi tradiţia ardeleană - o regiune unde numeric ungurii sunt majoritari", a spus Frunda.

Totodată, el a spus că se aşteaptă ca în anii viitori să se rezolve problemele legate de denumirea unei şcoli "Bernady Gyorgy", a unei străzi după numele lui Kossuth Lajos, dar şi problema Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.

Potrivit senatorului, salariul minim al unui medic stagiar ar trebui să fie de 1.500 de lei, "pentru că degeaba îl ai, dacă nu eşti în stare să-l plăteşti".

"Vă rog, veniţi pe 9 decembrie la vot, nu să ne ajutaţi, ci să aveţi pe cine să contaţi", a spus Frunda, avertizând: "Cine spune că criza ia sfârşit se înşală", întrucât "vin vremuri grele".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel