TVA redus la 5%. Guvernul Spaniei va scădea din nou taxele pentru consumul de energie electrică

Primul ministru al Spaniei, Pedro Sanchez
Primul ministru al Spaniei, Pedro Sanchez

Guvernul spaniol va aproba sâmbătă o nouă scădere a Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) pe care o plătesc consumatorii de energie electrică, de la 10% la 5%, ca parte a unui viitor decret cu măsuri anticriză.

Şeful Executivului, Pedro Sanchez, a anunţat această măsură miercuri, în cadrul Congresului, şi a reamintit că în urmă cu un an TVA la electricitate a fost redusă de la 21% la 10%, potrivit Agerpres.

"În acest fel, vom proteja familiile din ţara noastră", a argumentat Sanchez la şedinţa săptămânală de control parlamentar.

Guvernul va proroga sâmbătă măsurile aprobate în urmă cu câteva luni pentru a contracara inflaţia ridicată, precum o reducere de 20 de eurocenţi pentru litrul de carburanţi, şi va încorpora şi altele, printre care şi reducerea menţionată de TVA.

Recent, în Spania a început să fie aplicat un plafon la preţul gazelor utilizate pentru generarea de electricitate pentru a scădea factura plătită de consumatori, măsură aprobată de Comisia Europeană.

Ministrul spaniol pentru Tranziţie Ecologică, Teresa Ribera, a declarat miercuri că beneficiarii acestei măsuri au economisit în ultima săptămână între 25 şi 30 euro/MWh.

Citește și...

Cum au reușit Spania și Portugalia să limiteze prețurile la gaze printr-un acord politic cu Bruxelles-ul

Peninsula Iberică va avea excepția sa energetică. Acordul prevede un punct de plecare de 40 de euro pe mwh (megawatt-oră) care va crește la o medie de 50 de euro pe mwh, adică jumătate din prețul actual al gazului.

Valabilitatea măsurii de urgență este de 12 luni

Teresa Ribera, viceprim-ministru și ministru al tranziției energetice: „Acesta este un acord care urmărește, practic, să întărească protecția consumatorilor care au un nivel mai ridicat de expunere la evoluția pieței angro de energie electrică”.

Acordul se va concretiza de săptămâna viitoare și consumatorii iberici îl vor simți deja în buzunare din luna mai.

Duarte Cordeiro, Ministrul Acțiunii Climatice, Portugalia: "Toți consumatorii vor beneficia și nimeni nu va fi prejudiciat. Consumatorii care vor fi expuși și care vor beneficia de acest mecanism vor fi și cei care vor acoperi costurile mecanismului", potrivit Euronews.

Dar de ce vor primi acest tratament special? 

Ultimul Consiliu European a recunoscut singularitatea energetică a Peninsulei Iberice: ambele țări au o pondere mai mare de energii regenerabile și interconexiuni reduse cu alte țări ale UE.

În Europa există o încercare de a crea un cartel pentru a calma prețurile energiei

Premierul spaniol Pedro Sanchez a fost în turneu în capitale, vânzând propunerile sale de introducere a plafonurilor de preț și de separare a creșterii prețurilor la gaze de prețurile la electricitate. A reușit să convingă țări precum Italia, Grecia și Portugalia, dar și Franța, Belgia și unele țări din Est.

Astfel, Pedro Sacnhez, prim-ministrul Spaniei, a declarat: „Prețurile de pe piață în acest moment nu reflectă realitatea. Și, prin urmare, trebuie să luăm măsuri la nivel european atât din punct de vedere al ofertei, cât și din punctul de vedere al formării prețurilor pentru a ne proteja cetățenii și a ne proteja industria.”

Între timp, Comisia Europeană încearcă să se asigure că depozitul de gaz este asigurat la cel puțin 90% pentru iarna viitoare, pentru a face față eventualelor întreruperi de aprovizionare, dar este deschisă să analizeze și alte propuneri.

”Trebuie să găsim cele mai bune soluții posibile pentru a rezolva această problemă. Intenția noastră este să lucrăm la cele mai bune opțiuni disponibile pentru șefii de stat și de guvern, deoarece fiecare opțiune are avantajele și dezavantajele sale și așadar ceea ce ne dorim este să ne definitivăm propunerea pentru a structura discuția liderilor”, a spus Maros Sefcovic, vicepreședintele Comisiei UE. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel