Grecia, schimbare radicală privind ștergerea datoriei publice

Grecia renunță la solicitarea ștergerii datoriei publice a țării, care se ridică la 315 miliarde euro în prezent, şi propune înlocuirea actualelor obligaţiuni cu unele corelate cu evoluţia economiei elene, a declarat ministrul grec de Finanțe, Yanis Varoufakis.

Potrivit Financial Times, ministrul Varoufakis a propus introducerea a două noi tipuri de obligaţiuni, respectiv cele al căror randament variază în funcţie de evoluţia economică şi cele numite "perpetue", care nu au o dată de maturitate şi al căror preţ fluctuează odată cu modificarea dobânzilor pe termen lung, relatează Mediafax. 

Ministrul grec de Finanţe vrea ca Grecia să încheie confruntarea cu creditorii săi, Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

"Ce le voi spune partenerilor noştri este că vom combina excedentul bugetar primar cu reformele. Voi spune «Ajutaţi-ne să ne reformăm ţara şi lăsaţi-ne spaţiul fiscal pentru a face asta, altfel vom continua să ne sufocăm şi vom deveni o Grecie deformată, nu reformată»", a afirmat Varoufakis.

Ministrul de finanţe a declarat că guvernul va menţine un excedent bugetar primar cuprins între 1 şi 1,5% din produsul intern brut, chiar dacă Syriza, partid aflat la conducerea coaliţiei de guvernare, nu-şi va respecta angajamentele luate în campania electorală privind dimensiunea cheltuielilor bugetare.

Christian Noyer, membru al Consiliul Guvernatorilor BCE, a afirmat că Grecia ar putea reduce datoria publică prin creşterea economiei naţionale, subliniind că forţa de muncă a ţării este slab folosită şi că guvernul ar trebui să asigure o mai bună colectare a taxelor.

De altfel, și președintele american Barack Obama, a declarat recent pentru CNN, că "economia Greciei se afla într-o nevoie cruntă de reforme", apreciind că a fost "groaznică colectarea de taxe".

Grecia. Obama, mesaj împotriva austerității: Nu poți stoarce o țară la nesfârșit

În acest sens, Varoufakis a afirmat că guvernul va lupta împotriva evaziunii fiscale şi că îi are în vizor pe grecii bogaţi care nu au plătit în mod corect taxele pe care trebuia să plătească în timpul celor şase ani de recesiune economică.

Duminică, ministrul elen al Economiei s-a aflat la Paris. Ieri a fost la Londra iar azi la Roma.

Ministrul grec de Finanţe se află, începând de duminică, într-un turneu european, în cadrul căruia se va întâlni cu reprezentanţi ai mai multor guverne europene, pentru a explica poziţia noii puteri de stânga din Grecia şi pentru a căuta susţinători în vederea unei renegocieri a datoriei publice. Ministrul Varoufakis s-a aflat duminică la Paris, luni a fost la Londra, iar astăzi este la Roma.

ALEGERI GRECIA, SYRIZA. Paul Krugman: Troika a cerut Greciei imposibilul. Tsipras, mai realist decât creditorii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel