Grecia. Obama, mesaj împotriva austerității: Nu poți stoarce o țară la nesfârșit

Președintele american Barack Obama a sugerat că Atena nu va cunoaște creștere economică fără o relaxare a măsurilor de austeritate. "Nu poți să storci în continuare țări aflate în plină depresiune economică", a declarat liderul de la Casa Albă pentru CNN.

"La un moment dat, trebuie să existe o strategie de creștere pentru a-și putea plăti datoriile și pentru a reduce deficitul", a arătat Obama.

"Fără îndoială că economia Greciei se afla într-o nevoie cruntă de reforme", a spus președintele SUA în interviul difuzat duminică de CNN. "Colectarea de taxe a fost groaznică. Grecia trebuie să implementeze  serie de reforme pentru a putea concura pe piețele globale".

Obama a subliniat că este foarte dificil să aplici reforme atunci când economia țării se contractează dramatic, conform presei elene.

"Este foarte greu să inițiezi acele schimbări dacă nivelul de trai al oamenilor scade cu 25%. În timp, sistemul politic și social nu îl poate susține", a arătat Obama.

Paul Krugman: Troika a cerut Greciei imposibilul. Tsipras, mai realist decât creditorii

Președintele Obama și-a exprimat speranța că noul guvern al Greciei va ajunge la un acord cu debitorii și nu va renunța la moneda unică europeană.

"Speranța mea este că Grecia va rămâne în zona euro. Cred că asta cere compromis din partea tuturor. Când criza financiară a izbucnit în Grecia acum câțiva ani, am fost foarte activi în a încerca să ne acomodăm. Cred că Germania și nu numai a recunoscut că este mai bine ca Grecia să rămână în zona euro decât s-o părăsească și este evident că piețele vor fi capricioase", a spus Obama.

Obama a sugerat că zona euro trebuie să facă eforturi pentru a stimula creșterea, arătând că țările măcinate de recesiune, precum Grecia, trebuie sprijinite.

Comisia Europeană vrea să desființeze Troika creditorilor internaționali

"Sunt îngrijorat în mod special de creșterea în Europa. Prudența fiscală este importantă, reformele structurale sunt necesare în multe dintre aceste țări, dar ce am învățat din experiența americană este că cea mai bună modalitate de a reduce deficitul și de a restaura soliditatea fiscală este creșterea", a precizat Obama.

"Când ai de-a face cu o economie în cădere liberă trebuie să existe o strategie de creștere și nu doar un efort de a stoarce din ce în ce mai mult de la o populație care suferă din ce în ce mai tare", a mai afirmat Obama.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel