PNL, război cu Firea: A cumpărat autobuze turcești de două ori mai scumpe decât cele fabricate în țară

Autobuzele liniilor 243, 282, 343 şi N123 vor circula pe trasee deviate între 24 şi 26 noiembrie. STB Sursa: Facebook STB
Autobuzele liniilor 243, 282, 343 şi N123 vor circula pe trasee deviate între 24 şi 26 noiembrie. STB Sursa: Facebook STB

Deputatul PNL Gigel Știrbu, președintele Comisiei pentru Cultură din Cameră, lansează acuzații grave la adresa primarului general, Gabriela Firea. Potrivit lui Știrbu, Primăria Capitalei a tăiat banii teatrelor pentru a finanța contracte dubioase. Ca exemplu, dl. Știrbu invocă achiziția de autobuze turcești, de două ori mai scumpe decât cele fabricate în țară.

”Zi de zi sunt semnalate în presă abuzurile și neputința guvernanților actuali sau ale primăriei București de a rezolva problemele pe care trebuie să le gestioneze, pentru care sunt plătiți din bani publici, susține Gigel Știrbu, președintele Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaților, într-un comunicat trimis în numele PNL. 

Astfel, nu erau de ajuns apelurile din presă ale marilor artiști ai teatrelor românești că nu au fost plătiți de câteva luni pentru spectacolele lor, pentru că nu ar fi obținut un buget suficient de mare de la Primăria Capitalei. Acum, chiar înainte de vacanța de vară, li s-a desfăcut contractele de muncă a 50 de angajați ai Teatrului Național București care se ocupau de proiecții, sunet, lumini, activități fără de care teatrul nu poate functiona, iar multe spectacole nu vor mai putea avea loc, după cum a declarat actorul Marius Manole. În pofida acestora, au fost păstrați în TNB zeci de oameni inutili, singura ”calitate” a lor fiind că au fost angajați de către PSD! În concluzie, PSD face ce știe mai bine: înțesează și păstrează oameni servili în  toate instituțiile publice, necontând valoarea oamenilor angajați în  prodigioasele instituții de cultură”, afirmă Gigel Știrbu.

 

”Ion Caramitru a declarat că bugetul i-a fost tăiat cu 2 milioane de lei”

”Aceste concedieri sau neplăți ale prestațiilor actorilor au avut loc în contextul în care atât Guvernul, cât și Primăria Capitalei au tăiat bugetul institutiilor culturale. Concret, Ion Caramitru, managerul general al TNB, a declarat ca în anul 2019, bugetul pentru bunuri si servicii a scăzut cu 2 milioane de lei. S-a ajuns la situația gravă ca actorii independenți au ajuns să își cerșească drepturile legale de a fi plătiți pentru munca lor și să semnaleze, disperați, în presă, că nu primesc vreun răspuns de la autoritățile centrale abilitate. 

Din nefericire, iar se dovedește, ca și în anii trecuți, că domeniul cultural nu reprezintă o prioritate pentru PSD!”, susține Gigel Știrbu.

Nu ne mai conving lacrimile de crocodil ale Gabrielei Firea

”Doamna Gabriela Firea ne demonstrează că domeniul cultural e bun numai atunci când îi aduce capital de imagine! Nu ne mai conving lacrimile ei de crocodil, când realitatea este că a dus primăria capitalei în faliment din cauza incapacității ei de a administra și de a direcționa banii publici pe contracte cel puțin dubioase (exemplul achiziționării autobuzelor turcești de două ori mai scumpe decât mijloacele de transport în comun fabricate în România, dar  la fel de performante).

 Mai mult decât atât, este de-a dreptul revoltător că principalul responsabil cu bunul mers al lucrurilor la nivelul ministerului Culturii și Identității Naționale, adică domnul Daniel Breaz nu dă vreo explicație  sau nu se străduiește să gasească soluții  la problemele cu care se confruntă teatrele și actorii noștri. A devenit o practică obișnuită pentru dl Breaz, politica de a băga capul în nisip, asemenea struțului. Teatrul Național București reprezintă una dintre instituțiile culturale emblematice ale României și care ar trebui să constituie o preocupare deosebită pentru actualii guvernanți!

 Solicit de urgență o întâlnire a miniștrilor Finanțelor, Culturii și a primarului capitalei pentru a debloca această situație stânjenitoare pentru domeniul cultural românesc. Altfel, veți fi vinovați de dezastrul din cultura românească și de regresul care s-a înregistrat la nivelul întregului sistem, din cauza incompetenței guvernării din ultimii ani!”, solicită Gigel Știrbu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel